Govedina Wellington je omiljenojelo stanovnika Velike Britanije, ali i ostatka Europe, pa čak i svijeta. Iako omiljena i popularna ima nejasno geografsko podrijetlo. Jedni tvrde da je riječ o britanskom jelu osmišljenom u čast Vojvode od Wellingtona, dok se drugi kunu u to da je ime dobila po istoimenom novozelandskom gradu. Treći pak vjeruju kako je u pitanju varijacija na uobičajenu francusku pripremu ove namirnice. Svi se pak slažu da priprema nije jednostavna i da je potrebno mnogo prakse kako bi njome ovladali i usavršili recept. No jednom kada uspijete, ovo jelo će vam postati omiljeno usvimposebnimprilikama. Isprobajte mesnu poslasticu u lisnatom tijestu po receptu našeg chefa Tomislava Špičeka.
Juneća pisanica Wellington i sviježe mahune sa prezlima ičešnjakom
Biftek 0,800 kg
Lisnato tijesto 0,500 kg
Sušena rezana dimljenašunka 0,100 kg
Šampinjoni 0,200 kg
Dijon senf 3 jušne žlice
Mahune sviježe 0,500 kg
Prezle 0,100 kg
Maslac 0,100 kg
Češnjak 3 češnja
Jaja 2 komada
Mileram 1 dl
Biftek očistimo od žilica, posolimo i popaprimo. U tavi na vrućem ulju opečemo, izvadimo na tanjur, premažemo senfom te pustimo da se biftek ocijedi. Sirove šampinjone usitnimo u multipraktiku te ih dobro zapržimo na ulju di smo pekli biftek kako bi isparila sva voda. Začinimo. Lisnato tijesto razvaljamo u kvadrat, očistimo od brašna. Na lisnato tijesto posložimo suhu dimljenu šunku, premažemo šampinjonima, stavimo posušeni biftek, rubove premažemo razmućenim jajem, zamotamo u roladu koju izvana ukrasimo te pečemo u pećnici. Kada je welington gotov, režemo ne previše vruće. Mahune kuhamo u slanoj vodi, maslac otopimo, zapržimo prezle i češnjak, dodamo žlicu žlicu milerama te stavimo mahune i propirjamo. Serviramo kao prilog uz glavno jelo.