Ostalo

Opet ista priča: Matea ne zna pravilno izrezati luk!

Sjeckanje luka je jednostavno uz uvjet da to pravilno radite, a ovog puta to nije znala Matea.

Press
26.10.2017 20:30

U svakodnevnoj pripremi hrane, luk je jedna od najučestalijih namirnica. U većini recepata, nužno je odmah na početku narezati luk, a kako bi se riješili njegova raspadanja, trebamo ga znati pravilno rezati.

Prije nego što počnete, pobrinite se da imate oštar nož i kvalitetnu dasku na kojoj ćete rezati, a ispod koje obavezno stavite mokru krpu kako vam se daska ne bi sklizala s površine.

Naime, svaki luk ima glavu i rep pa se tako treba početi odkorijena, odnosno repa, koji treba odstraniti jer će on držati luk na mjestu dok ga režemo, neće se raspadati po dasci. Potom treba luk oguliti od kore i prerezati na pola po duljini. Jednu polovicu luka okrenite prema dasci i nož usmjerite na stranu suprotnu od korijena, odnosno repa. Takozvane trakice luka treba rezati što sitnije, pa postupak opet ponoviti i s druge strane, kako bi dobili sitne kockice luka. Takav luk koristite za jelima u kojima luk treba kratko pirjati, umake, tjestenine.