Orahnjača mnogima spada pod neizostavan dio blagdanskog stola. U nastavku pročitajte kako glasi orahnjača recept kako bivam ovo slasno dizano tijesto s nadjevom od mljevenih oraha uvijek ispalosavršeno.
Za pripremu vam je potrebno:
Za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 200 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 80 g maslaca
- 2 žutanjka
- 1 kvasac (svježi)
- pola naribane korice limuna
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 150 g šećera
- pola korice naribanog limuna
- 1 žlica ruma
- 1 jaje (za premazivanje)
(FOTO: RTL)
Orahnjača recept :
U zdjelu stavite kvasac koji ste prije toga razlomili, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka, promiješajte pa ostavite u zdjeli desetak minuta. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i pripremljeni kvasac.
Sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu pa zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se tijesto digne.
U međuvremenu zakuhajte mlijeko sa šećerom pa mješavinu prelijte preko mljevenih oraha. Dodajte naribanu koricu limuna i rum, a po želji ubacite i malo grožđica.
Sada tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte ih i stavite u pleh za pečenje koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili. Orahnjače premažite razmućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva tepecite sat vremena.
Orahnjača recept idealan je za obiteljska okupljanja, a mnogima je upravo ovaj kolač sinonim za božićne ručkove.