Ostalo

Orahnjača recept: Kako pripremiti savršenu orahnjaču?

Pročitajte domaća orahnjača recept za najbolji blagdanski stol

RTL.hr
24.05.2021 06:00

Orahnjača mnogima spada pod neizostavan dio blagdanskog stola. U nastavku pročitajte kako glasi orahnjača recept kako bivam ovo slasno dizano tijesto s nadjevom od mljevenih oraha uvijek ispalosavršeno.

Za pripremu vam je potrebno:

Za tijesto:

- 400 g glatkog brašna

- 200 ml mlijeka

- 60 g šećera

- 80 g maslaca

- 2 žutanjka

- 1 kvasac (svježi)

- pola naribane korice limuna

- prstohvat soli

Za nadjev:

- 500 g mljevenih oraha

- 200 ml mlijeka

- 150 g šećera

- pola korice naribanog limuna

- 1 žlica ruma

- 1 jaje (za premazivanje)

Orahnjača

(FOTO: RTL)

Orahnjača recept :

U zdjelu stavite kvasac koji ste prije toga razlomili, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka, promiješajte pa ostavite u zdjeli desetak minuta. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i pripremljeni kvasac.

Sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu pa zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se tijesto digne.

U međuvremenu zakuhajte mlijeko sa šećerom pa mješavinu prelijte preko mljevenih oraha. Dodajte naribanu koricu limuna i rum, a po želji ubacite i malo grožđica.

Sada tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte ih i stavite u pleh za pečenje koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili. Orahnjače premažite razmućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva tepecite sat vremena.

Orahnjača recept idealan je za obiteljska okupljanja, a mnogima je upravo ovaj kolač sinonim za božićne ručkove.