1. Iza sebe ima više od 25 godina kulinarskog iskustva
2. Pokojni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je čest gost u restoranu Matoš" - "Ne znam kaj je Francek volil papati iako je bil par puta kod mene u Matošu. Jedne su noći slavili izbornu pobjedu i popili 26 Dom Perignona, tko to ne bi zapamtil."
3. Ključni sastojci Špičekove kuhinje su svježe bilje poput ružmarina i bosiljka, zatim jaja i kvalitetan komad ribe ili mesa.
4. Veli da se najviše diči umakom Beurre Blanc, po receptu koji je naučio od svoje bake.
5. Za mnoge je kulinarski autoritet, ali u njegovu domu šefica je u kuhinji njegova supruga Višnja, također profesionalna kuharica.
6. Iako će mnogi reći da su Špičekova tradicionalna jelaza prste polizati, njihova djeca, 15-godišnja kći Paula i 12-godišnji sin Ivan, više vole ono što im pripremi mama.
7. Njegov prvi ručak koji je servirao roditeljima kao 14-godišnji dječak bili su puževi! Skuhao ih je propisno u octenoj vodi, posušio, pobrašnio pa isfrigao na masti, ali tada nije još znao da ih se treba dinstati da bi bili mekši. Tatek Boris i mamica Zdenka žvakali su te gumene puževe lijepo aranžirane na rosfraj ovalu i pohvalili sina koji je prvu kulinarsku lekciju dobro zapamtio. Potom je na satu domaćinstva u sedmom razredu osnovne škole napravio šnenokle kao svoje prvo službeno jelo.
8. Njegove dvije poštapalice u 321 – kuhaj : "Jelo mora ispasti kak Bog zapovijeda" i "To je nekaj kaj se jede baš svaki dan".