Ostalo

Osim što je ukusan, ima i ljekovite sastojke

Institut za medicinska istraživanja u Austriji u peteljci ananasa otkrili su dva enzima koji imaju autoimune elemente koji bi mogli djelovati na kancerogene stanice.

Press
27.04.2016 10:00

Osim toga, ovo zanimljivo voće prepuno je magnezijem, kalcijem, kalijem fosforom, željezom, jodom, cinkom te vitaminima C,B i E, te provitaminom A. Zbog svih tih zdravih sastojaka, preporuča se njegovo konzumiranje, a napredak bi se trebao vidjeti u cirkulaciji, zdravlju krvnih žila, brojnih upala i grčeva, a odlična je poslastica i za dijabetičare. Iako se listovi često bacaju, i oni mogu biti blagotvorni – čaj od sušenih listova ananasa odlična je alternativa koja će vas grijati u hladnim mjesecima.

U kulinarstvu se najčešće koristi u desertima - raznim kolačima, moussevima i kremama, ali može se koristiti i kao predjelo. Narezanog na kolute, ananas lagano karamelizirajte na tavi, dodajte prstohvat soli koji će pojačati slatkoću, te malo papra kako bi dobili neobičan, a opet ukusan obrok.

Ovo voće potječe s Kariba, a u Europu ga je u 15. stoljeću donio Kristofor Kolumbo. Od tada je neizostavan sastojak prvenstveno voćnih salata, raznih koktela i deserata, ali i ponekih, nama neobičnih, jela poput Havajske pizze, ili pak šunke glazirane sokom od ananasa.

Ako se osjećate odvažno, predlažemo vam ovaj recept od piletine s ananasom i medvjeđim lukom . Dobar tek!