Iako ga mnogi doživljavaju kao dosadnu vrstu ribe, oslić to nimalo nije. Možete ga pripremati na mnogo načina, a mi vam u nastavku donosimo oslić recepti koje ćete zasigurno obožavati.
(FOTO: Pixabay)
Oslić recepti :
Oslić iz pećnice
Za pripremu vam je potrebno:
- 1 kg filea oslića
- 1 limun
- 4 kriške kruha
- 50 g ribanog sira
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol, papar
U posudici promiješajte ocijeđeni limun, sol i papar i time premažite filee oslića sa svake strane. Ostavite ih da se mariniraju petnaestak minuta.
Sada kruh koji ste narezali na sitne komade, peršin, maslinovo ulje i ribanac ubacite u mikser i sve zajedno dobro sameljite. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, a potom dno obložite polovicom mješavine krušnih mrvica te ubacite i filee oslića. Na ribu sada posipajte ostatke krušnih mrvica.
Posudu za pečenje ubacite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite petnaestak minuta. Kao prilog možete pripremiti blitvu i krumpir ili krumpir iz pećnice.
Oslić a la bakalar
Za pripremu vam je potrebno:
- 500 g fileta oslića
- 1 kg krumpira
- 2 glavice luka
- 3 češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 rajčice
- 200 ml bijelog vina
- peršin
- sol, papar
Filete oslića najprije prerežite na polovice, a češnjak i luk izrežite na komadiće. Ogulite krumpire pa i njih narežite na ploške. Rajčicama ogulite kožicu, a zatim ih izrežite na kockice. Peršin također nasjeckajte na sitne komade.
Sada u posudu ubacite maslinovo ulje te ga krenite lagano zagrijavati. Ubacite luk te ga pirjajte dok ne omekša. Sada na luk poslažite polovicu narezanih krumpira, a na njih filete oslića. Na oslića dodajte češnjak i dio nasjeckanog peršina, posolite, popaprite pa na vrh poslažite i ostatak krumpira.
Sastojke u posudi prelijte vinom i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da prekrije cijeli krumpir. Ubacite i rajčicu, poklopite posudu i ostavite da kuha pola sata. Prije posluživanja, na jelo dodajte ostatak nasjeckanog peršina i uživajte u ukusnoj ribi s povrćem.
Zasigurno ćete uz ove oslić recepti promijeniti mišljenje o nimalo dosadnoj ribi.