Ovo jelo dolazi u mnogim oblicima, a linija između dobrog i lošeg bologneza je vrlo tanka. Pa kako spremiti dobar bolognese umak? Saznajte u nastavku...
Koja je tajna dobrog bolognese umaka? Prvo trebate nabaviti kvalitetne i svježe sastojke. Drugo, budite strpljivi jer jelo zahtjeva dugu pripremu i kuhanje, ali rezultat je spektakularan, stoga se isplati malo potruditi. Treće i najvažnije, okus bolognese umaka ovisi o pažljivoj pripremi soffritta (nešto poput zaprške).
Soffritto je baza svakog bolognese umaka. To je mješavina fino sjeckanog luka, celera, mrkve, češnjaka, pršuta i začinskog bilja. Ovi sastojci se lagano pirjaju na maslinovom ulju te daju nevjerojatan okus jelu.
Jelo se kuha oko dva sata na laganoj vatri, a zlatno pravilo bolognese umaka je da ga nikad nije previše jer uvijek možete zamrznuti višak za još jedan prekrasni obrok. :)
Isprobajte i Mutti recept za najbolji talijanski ragu bolognese. Nakon ovog recepta, zaboraviti ćete sve prijašnje načine na koji ste spremali ovo jelo!
SASTOJCI
Soffritto (svi sastojci trebaju biti sitno sjeckani)
- Maslinovo ulje
- Nekoliko šnita pršuta
- 3-4 režnja češnjaka
- 1 veliki luk
- 2 mrkve
- Četvrtina korijena celera
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- 2 žlice sitno sjeckane metvice
- 1 čili papričica
Umak
- 400 g mljevene teletine
- 100 g mljevene svinjetine
- 200 ml mlijeka
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 200 ml bijelog vina
- 1 konzerva Mutti pelata
- 1-2 lovorova lista
- 200 ml goveđeg temeljca (ili vode)
- Žlica šećera
- sol
- Svježe mljeveni papar
- Parmezan (za serviranje)
UPUTE
Zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk i pršut oko pet minuta. Dodajte mrkvu i celer i ostavite da pirja još pet minuta. Ubacite ostale soffritto sastojke, dobro promiješajte i lagano dodajte meso u lonac.
Nakon što meso promijeni boju dodajte kombinaciju vrućeg mlijeka pomiješanog s muškatnim oraščićem. Pustite da ispari (oko 10 minuta) uz povremeno miješanje. Zatim dodajte vino i pričekajte desetak minuta da ispari prije dodavanja ostalih sastojaka.
Ubacite Mutti pelate , sol, papar, šećer i lovorov list. Smanjite vatru na najniže i ostavite da lagano krčka sat- sat i pol. Ako se umak brzo zgušnjava, podlijte s goveđim temeljcem ili vodom. Kad je jelo gotovo, ostavite bolognese da odmara 20 min prije serviranja, taman da spremite tjesteninu uz koju ćete poslužiti ovaj prekrasni umak.
Dobar tek! :)