Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VAŽNA TERMINOLOGIJA

Ovako ćete ispeći savršeni odrezak bez greške

Beefsteak, steak ili odrezak jedno je od najboljih komada mesa koje jedan gurman može imati u svojoj kuhinji i na tanjuru. Naučite točne nazive i način pripreme ovog mesa dostojnog kraljeva.

Image

Odrezak, Steak Odrezak

Press/ 25.4.2016. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U profesionalnim kuhinjama najčešće koriste engleski nazivi, odnosni english-style pečenja koji određuje razinu termičke obrade. To su:

BLUE RARE: peče se na tavi koja mora biti zagrijana na 55 Celzijusa, te ondje ostaje svega minutu ( jako sirovo)

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/lfemw6wvac7nvxewx3pz.jpg

RARE: obrađuje se na 63 stupnja Celzijusa, okreće se jednom, a na tavi je do dvije minute. Meso mora biti izvana roza, a iznutra crvene boje

MEDIUM RARE: 64 stupnja, odrezak je ujednačene roze boje, okreće se sa svih strana, pušta sve sokove

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

MEDIUM: temperatura tave se diže na 71 stupanj, izvana se sve pore trebaju zatvoriti, a unutra mora biti roze boje i sočno

WELL DONE: 77 Celzijusa, prvo se na jakoj vatri zapeče vanjski dio, a zatim na nešto nižoj temperaturi ostatak, kako se meso ne bi presušilo.

Upravo se čita

Image
NESVAKIDAŠNJE JELO

Prvi put u 'Večeri za 5 na selu' jest će se juneći rep: 'Ne veseli me to!'

VERY WELL DONE: na 82 Celzijusa ili više, odrezak se peče dok u potpunosti nije taman, važno je paziti da se meso ne presuši.

Tome se može dodati i RAW kao potpuno termički neobrađen komad mesa, najčešće kao dio tatarskog bifteka, te OVERCOOKED koji se dobiva pripremanjem na temperaturi višoj od 90 Celzijevih stupnjeva i u mesu nema nikakve sočnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Preporuka svih vrsnih chefova je da se odrezak priprema na medium rare ili medium, kako bi zadržao sve sokove i sočnost koji dolaze uz njih. Sve ostalo se često smatra uništavanjem namirnice, gotovo graniči s bogohuljenjem! Ovaj iznimno skup komad mesa ne bi trebao biti niti u gulašima, pašticadama ili sličnim jelima, jer meso takvom termičkom obradom postaje žilavo i gubi na kvaliteti.

P.S. Na društvenim mrežama se proširila zanimljiva metoda testiranja razine pečenja odreska -  spojite prst sa palcem i dotaknete jastučić ispod njega, te ovisno kakve je on 'konzistencije' i čvrstoće, takav će vam biti i stake. Ovo je simpatična ideja i sigurno vam može pomoći, ali najsigurniji ste ako se držite propisanog vremena i temperature termičke obrade.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/39/0b/af/390baf9877d9764b57aeb4e7effec35a.jpg
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Špiček je 100% uvjeren

Splitski chef ima Zagorske korijene?!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba