Impresivne profesionalne tanjure ne možemo imitirati jer su napravljeni s puno znanja i iskustva u svim segmentima pripreme jela, ali neka pravilaipak postoje, a uče ih kuhari amateri popularnog gastro showa Tri, dva, jedan – kuhaj!".
Pri dekoraciji tanjura, osnovna je stvar voditi računa o odnosu boje hrane i tanjura , ako koristite tanjure u boji. Što je kontrast između boje tanjura i hrane veći, ljudi doživljavaju okuse intenzivnijima, a porcije manjima, stoga guštaju u jelu.
Baš kako su boje važne na tanjuru, tako su i teksture . Vizualni dojam različitih tekstura najavit će okuse i osjećaj koji jelo stvara. Dakle, ako je na tanjuru nešto kremasto, mora biti i nešto hrskavo . Na taj se način olakšava jedenje i pokazuje da je hrana dobro pripremljena.
Između ostalog, na tanjuru moramo pridati veliku važnost detaljima i ukrasima . Baš zato što oni ispunjavaju prostor vizualno, teksturom i okusima, detalji mogu biti minijaturna zasebna jela, poput prženih začinjenih sjemenki i oraščića, prženog luka, raznih povrća i sl.
Pravilo manje je više" , nebrojeno puta je ponavljao Tomislav Špiček , te dodao da kandidati moraju pripaziti da jelo ni umak ne prelazi rubove središnjeg dijela tanjura. Posudica za umak ili mala žlica na tanjuru mogu dosta razveseliti tanjur . I tu se kandidati igraju sa kontrastima, okruglo i na kriške ... Iako je riječ tek o detaljima, svaka stvar na tanjuru doprinosi veliki efekt . Također, nikako ne smijete zaboraviti da je sve bolje uz malo boje , stoga ne treba štedjeti na različitim namirnicama kako bi tanjur vizualno bolje izgledao.
Milijun je načina da se nekome ponudi jelo za pamćenje, a na vama je da uz malo mašte napravite jestivo umjetničko djelo !