Danas imate zbilja mnogo mogućnosti kada je riječ o odabiru masti i ulja za kuhanje. Prilikom odabira ulja za pripremu hrane potrebno je znati nekoliko činjenica kako bi odabrali prave masnoće i doprinijeli svom zdravlju.
Masti su nepravedno dugo vremena bile na crnim listama zbog navodnog lošeg utjecaja na zdravlje. Ako ih pretjerano konzumirate, naravno da ćete osjetiti negativne posljedice na zdravlju, ali takav efekt izaziva pretjerivanje s bilo kojom vrstom hrane.
Neke masnoće su ipak malo zdravije od drugih, a u nastavku provjerite naš kratki vodič kroz zdrave masti...
Dobre masnoće se dijele na mononezasićene i polinezasićene masti. One utječu pozitivno na zdravlje srca, smanjuju kolesterol, hrane mozak i čitav živčani sustav te jačaju imunitet. Ove zdrave masti također utječu na raspoloženje, protiv umora te čak mogu pomoći u kontroli tjelesne težine.
S druge strane imamo loše masnoće koje dijelimo na zasićene i trans masti. One povećavaju rizik od bolesti srca, potiču debljanje, uzrokuju začepljene arterije. Odabir masti itekako će utjecati na vaše zdravlje, stoga sljedeći put kad pripremate jelo posegnite za nekim uljem iz nastavka:
1. Maslinovo ulje - koristi se stoljećima kao začin, lijek i sredstvo uljepšavanja. Ulje djeluje na širok spektar zdravstvenih tegoba, a neka istraživanja povezuju maslinovo ulje s nižim rizikom od raka dojke i raka debelog crijeva. Maslinovo ulje ima srednje visoku točku dimljenja, a dodatnu otpornost mu pružaju prirodni antioksidansi iz ulja.
2. Sezamovo ulje - ima zanimljivu boju, okus i miris. Čest je sastojak azijske kuhinje. Sezamovo ulje snižava krvni tlak i rizik od bolesti srca. Ima visoku točku dimljenja što ga čini odličnim izborom za kuhanje na visokim temperaturama.
3. Bučino ulje - se dobiva od sjemenki buče. Smatra se jednim od najdragocjenijih ulja zbog mnogih zdravih spojeva u njemu. Bučino ulje stimulira rad bubrega, pospješuje pamćenje, pomaže kod opeklina i ima još niz zdravstvenih prednosti. Koristite ga kao začin salatama ili dodatak juhama jer kuhanjem se gubi značajan dio njegovih nutritivnih svojstava
4. Kokosovo ulje - bogato zdravim mastima i antioksidansima. Ima visoku točku dimljenja stoga je prigodno i za kuhanje i za konzumiranje u sirovom obliku.
Ostale zdrave masnoće na koja valja obratiti pozornost su...
- Bademovo ulje
- ghee (pročišćeni maslac)
- orahovo
- ulje avokada
Sljedeći ručak ili večeru počastite svoje zdravlje koristeći neko od navedenih ulja. Vaš organizam će biti vrlo zahvalan!