Pastrnjak je korjenasto povrće koje se uzgaja zbog repastog ili vretenastog zadebljalog aromatičnog korijena, ali ima i zeleni dio, pa se na tržnicama lako može zamijeniti s celerom. Korijen je bogat ugljikohidratima (oko 14%) pa ga se koristi od kulinarstva do pripravljanja marmelade, piva, vina i kruha. Sjemenke su vrlo aromatične pa se, poput sjemenki kima, mogu istučene koristiti kao začini salatama i tikvicama, a listovi kao ukras u juhama i salatama.
Pastrnjak kao samoniklo bilje danas raste u izobilju u zapadnom dijelu Rusije, na Kavkazu i nekim balkanskim zemljama. Divlji nije osobito pogodan za prehranu, ali se godinama koristio u ljekovite svrhe: za liječenje bubrega (diuretik), mokraćnog mjehura, groznice, nesanice, reume, jačanje srca i krvnog tlaka... Uz eterično ulje, pastrnjak sadrži obilje mineralnih tvari, vitamin C, vitamin B i vitamin E, organske kiseline, škrob i dr.
Sudac Tomislav Špiček večeras će ponovno postati strog profesor i ispitivati Tihanu i Nikolu o podrijetlu pastrnjaka, dok će Mate Janković savjetovati natjecatelje i gledatelje što se sve može pripremiti od ove vrhunske namirnice u samo 30 minuta.
Sve to ne propustite doznati večeras u 19:50 sati, kada s emitiranjem započinje nova epizoda kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' na RTL-u!