Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Dvije slične obrade jela

Pirjanje i dinstanje

Kuhanje na pari (braiser) zovemo pirjanje ili dinstanje. Oba su pojma regionalizmi, a dolaze od turske püryan (pirjati) i njemačke riječi dunst (dinstati). Pirjanje je prikladno za tamna i svijetla mesa, a prethodnim salamurenjem meso omekšava i postaje ukusnije.

Image
Press/ 28.3.2016. u 17:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije pirjanja, koje spada u vlažne tehnike kuhanja, namirnice se prvo tretiraju suhim metodama kuhanja kao što su prženje ili sotiranje u tavi, te ih potom prebacujemo u veću, obavezno pokrivenu posudu ili lonac. Pokrivanjem jela koje pirjamo zadržavamo svu tekućinu unutar posude čime naglašavamo okus jela.

Tekućine koje koristimo za pirjanje su najčešće vino, temeljac i sokovi same namirnice. Pirjanje se izvodi na način da se namirnice djelomičnu prekriju tekućinom, te se dugo i lagano kuhaju na nižim temperaturama (do 100°C) na štednjaku ili u pećnici, obzirom da u potonjem slučaju toplina dolazi sa svih strana. Pirjanje je izvrsna tehnika za obradu tvrđih komada mesa (starijih životinja) ili onih namirnica čija je struktura žilavija.

Dinstanje je slično tehnici kuhanja ‘na lagano’, s razlikom da se kod dinstanja koristi neusporedivo manje tekućine, a namirnice se prethodno, isto kao i kod pirjanja, prvo zaprže ili sotiraju. Dinstanje je najbolja kulinarska metoda kojom omekšavamo tvrde komade mesa ili vlaknaste namirnice. Kao i kod pirjanja, upotrebljavamo istu opremu, temperaturu i vrijeme, ali dinstamo samo na štednjaku.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Andrea i Barbara:

'Mislile smo da su Nikolina i Otto iznad svih nas i da ih nitko ne može dostići!'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba