Ostalo

Pita od jabuka - savršena slastica za svačije nepce

Klasična pita od jabuka uvijek je odlična ideja za pripremu sočne domaće slastice

RTL.hr
23.03.2021 06:00

Pita od jabuka kraljica je svih pita, a za sve ljubitelje jabuka nema boljeg recepta od ove sočne, voćne slastice. Ako želite saznati kako se pravi, pročitajte u nastavku.

Za pripremu vam je potrebno:

Za tijesto :

- 400 g pšeničnog brašna

- 300 g maslaca

- 70 g šećera

- 2 žumanjka

- 2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev :

- 1 kg jabuka

- 70 g šećera

- cimet u prahu

- vanilin šećer

- 50 g grožđica

- limunov sok

Pita od jabuka

(FOTO: Pixabay)

U posudu s brašnom dodajte na sitno narezani maslac,šećer, žumanjke i vrhnje te umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu sat, dva. Odmah možete krenuti na nadjev i pripremu jabuka (neki savjetuju da će pita od jabuka ispasti bolja ako su jabuke kiselije). Ogulite ih, a potom narežite na ploške, dodajte cimet, vanilin šećer, grožđice i limunov sok pa sve zajedno kratko propirjajte.

Nakon što je tijesto odstajalo dovoljno vremena, razdijelite ga na dva dijela i svaki razvaljajte. Jedan dio, potom, položite u pleh koji ste prije toga pobrašnili te ga stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Zatim na njega rasporedite nadjev i drugi dio tijesta. Površinu lagano probodite vilicom i nastavite peći još 30 minuta na 180 stupnjeva.

Kada je pita od jabuka gotova , po njoj posipajte šećer u prahu i narežitena kocke.