Pita od jabuka kraljica je svih pita, a za sve ljubitelje jabuka nema boljeg recepta od ove sočne, voćne slastice. Ako želite saznati kako se pravi, pročitajte u nastavku.
Za pripremu vam je potrebno:
Za tijesto :
- 400 g pšeničnog brašna
- 300 g maslaca
- 70 g šećera
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
Za nadjev :
- 1 kg jabuka
- 70 g šećera
- cimet u prahu
- vanilin šećer
- 50 g grožđica
- limunov sok
(FOTO: Pixabay)
U posudu s brašnom dodajte na sitno narezani maslac,šećer, žumanjke i vrhnje te umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu sat, dva. Odmah možete krenuti na nadjev i pripremu jabuka (neki savjetuju da će pita od jabuka ispasti bolja ako su jabuke kiselije). Ogulite ih, a potom narežite na ploške, dodajte cimet, vanilin šećer, grožđice i limunov sok pa sve zajedno kratko propirjajte.
Nakon što je tijesto odstajalo dovoljno vremena, razdijelite ga na dva dijela i svaki razvaljajte. Jedan dio, potom, položite u pleh koji ste prije toga pobrašnili te ga stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Zatim na njega rasporedite nadjev i drugi dio tijesta. Površinu lagano probodite vilicom i nastavite peći još 30 minuta na 180 stupnjeva.
Kada je pita od jabuka gotova , po njoj posipajte šećer u prahu i narežitena kocke.