Ostalo

Pita od jabuka: "sirotinjska" slastica za gospodska usta

Naš Ivan Pažanin probao je jela iz raznih krajeva svijeta, ali bez ustručavanja kaže da mu je ipak najdraža ona njegove bake. A kakva bi bila bakina kuhinja bez pite od jabuka? Nezamisliva!

Press
15.03.2016 15:10

Filipa i Petra su se odlučile na pripremu te slastice koja je zasigurno jedan od najčešće pravljenih kolača i tko god da ju je radio ima svoj mali trik kako da bude što ukusnija. Da je široko rasprostranjena svjedoči čak i to da je jedan lanac brze hrane nudi u svojoj ponudi – jer treba i modernom dati štih tradicije.

Pitu od jabuke uglavnom vežemo za jesen, mada je to nepisano pravilo. Pita se radi od tankog prhkog tijesta, a unutar dva sloja tijesta stavlja se nadjev od naribane jabuke kojem se najčešće osim šećera dodaje cimet. Vrlo često se u nadjev stavljaju i grožđice, a postoje i verzije u kojima se dodaju sjeckani orasi.

Prednost pite od jabuka je u tome što je poprilično jednostavna za izradu, a i jeftina je. No ta sirotinjska" slastica dostojna je i kraljevskih usta.