Ostalo

Pjenušac ili šampanjac nije ista stvar!

Važnost pjenušca i šampanjca u svijetu gastronomije, ali i u svakodnevnom životu vinoljubaca i znalaca svakim je danom sve veća stoga je bitno poznavati razlike.

Press
25.11.2017 10:00

Pjenušac? Šampanjac? Ne, nije ista stvar! Iako mnogi misle da je to jedno te ista stvar, znalcima se diže kosa na glavi kada netko kaže da ima šampanjac, a ne pjenušac.

Dakle, šampanjac (izvorno champagne) je jedino i isključivo pjenušavo vino iz francuske pokrajine Champagne (odakle mu ime). Već i ptice na grani znaju da su svi šampanjci zapravo pjenušava vina, ali nisu sva pjenušava vina šampanjci. Apsolutno je pogrešno naziv šampanjac" koristiti za sva pjenušava vina.

Naime, šampanjac je pjenušavo vino proizvedeno isključivo u francuskoj pokrajini Champagne. Postoje tri sorte od koje se radi šampanjac - pinot noir koji šampanjcu daje voćnost, pinot meunier tijelo i chardonnay koji daje svježinu i eleganciju. Vinogradi pokrajine Šampanje su posebni jer većinom od crnog grožđa proizvode bijelo vino. Naime, sve tri sorte mogu dati bijelo bazno vino, dok se ove tamnije koriste i za rosé. Većina šampanjaca (bijelih ili roséa) dobivena su kao kupaže ove tri sorte. Razlika je u Blanc de Blancs (bijelo od bijelog) koji je 100%tni Chardonnay te u Blanc de Noirs (bijelo od crnoga) koji je dobiven od tamnijih Pinot Noira ili Pinot Meuniera (ili kupaže ove dvije sorte).

Ovisno o slatkoći, šampanjci se dijele na:

Brut NaturalorBrut Zéro(manje od 3 gr šećera po litri)
Extra Brut(manje od 6 gr šećera po litri)
Brut(manje od 12 gr šećera po litri)
Extra Dry(između 12 - 17 gr šećera po litri)
Sec(između 17 - 32 gr šećera po litri)
Demi-sec(između 32 - 50 gr šećera po litri)
Doux(50 gr šećera po litri).

Kada vas uhvati želja za malo svečanijom večerom i provođenjem vremena u posebnom društvu, pjenušava vina su pravi izbor!