Ostalo

Plemenita i zdrava riječna riba

Pastrva, zajedno s lososom, nazivaju se i plemenitim ribama hladnih voda, a njihovo meso smatra se delikatesom jer je vrlo tečno i lako probavljivo. Najbolje pastrve su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene.

Press
26.04.2017 18:04

Meso pastrve,po svojoj strukturi, spada u dijetetske namirnice jer ima manje masnoće, manje kolesterola i zasićenih masti, što istovremeno znači i manju energetsku vrijednost. Pastrva je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline. Bogat je izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj.

Može se pripremiti na mnogo načina, no omiljeni su prženje na ulju, pečenje u foliji i kuhanje. Međutim, jedno je osnovno pravilo da pastrvu nakon pranja obavezno posušite papirnatim ručnikom pazeći da s kože ne skinete sloj sluzi koji će kuhanjem postati plavkast.

U srijedu, 26. travnja, dva natjecateljska para dobit će u zadatak pripremiti lososku pastrvu.Pastrve, lososi i losos pastrve bliski su srodnici, zato u stručnom nazivlju dijele "prezime" salmo. Slična im je i tekstura i okus, pa mnogi recepti vrijede za sve tri ribe po izboru.

Lososka pastrva se naziva još i kalifornijska ilisalmonizirana pastrva. To je svojevrsni križanac između lososa i pastrve.Odlukuje se crvenim mesom, značajno jeftiniji supstitut lososu. Nastanjuje rijeke Pacifika i i obale Sjeverne Amerike, a najrasprostranjenija je u Kaliforniji. Tijelo joj je vretenastog oblika, prekriveno tamnim pjegama, leđa tamnozelene boje a cijelom dužinom tijela pruža se linija duginih boja. Može narasti do 70 cm dužine i do 6 kg težine. Meso salmonizirane pastrve idealno je za poširanje, prženje ili pripremu na grillu.