Play ponuda
Play ponuda
CVJETAČA

Ponekad zapostavljeno povrće popravit će vaše zdravlje!

Cvjetača ili karfiol nikako nije najdraže jelo malenoj djeci, a zbog averzije je često niti odrasli ne konzumiraju.

Image
Press/ 16.3.2016. u 12:00
Play ponuda

Ovo povrće potječe od divljeg kupusa, a neka istraživanja pokazuju da je nastala na području drevne Male Azije, Tek se u srednjem vijeku proširila na Europu, a imala je i važno mjesto u turskoj i talijanskoj kuhinji.

Osim specifičnog okusa i mirisa, cvjetača obiluje brojnim nutritivno zdravim elementima – folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom C, a dokazano je da pomaže u regeneriranju jetre, pa se čak preporuča za bolesnike kojima je dijagnosticirana Chronova bolest, ali i pušaćima jer pozitivno utječe na sastav pluća i štiti od karcinoma.

Na našim područjima najčešće se jede u bistrim juhama, zakiseljena u turšiji, blanširana s drugim povrćem ili kao krem juha. U svakom slučaju, važno je ne pretjerati s termičkom obradom – što dulje cvjetača ( kao i ostalo povrće) provede u kipućoj vodi ili na drugoj visokoj temperaturi, gubi svoje dobre i hranjive elemente.

Ukoliko želite dati priliku ovoj izuzetno kvalitetnoj namirnicu, možete je koristiti i u salatama, te kao prilog ukoliko želite izbjeći krumpir ili rižu. Jedna od najukusnijih opcija je kada cvjetaču pripremite zapečenu sa sirom, a recept za to vam donosimo ovdje.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Hrskava korica, sočna unutrašnjost

Bečki, pariški ili orly način pohanja

Play ponuda

Više s weba