Što je uistinu jestivo, a može poslužiti i kao ukras na tanjuru?
Možda biste isprobali maćuhice, ljubičice, ružine latice? Cvijeće se često koristi u kulinarstvu, ne samo kao dekoracija nego i kao oblik razvoja specifičnosti okusa. Tako možete poslužiti juhu s tratinčicom, frigani bagrem ili pak poslužiti cvjetove kamelije kuhane na pari kao dodatak ribljem fileu.
Cvjetovi bazge, bagrema i tikvica oduševljavaju mirisom, oduševit će i nepce svojim okusom. Mogu poslužiti kao poslastica i kao prilog raznim jelima. Ćimćulice, odnosno izdanci kupusa, kelja i raštike mogu se pripremiti na bezbroj načina i poslužiti kao dodatak varivima, pripremiti na lešo, napraviti slanu pitu ili quiche s posnim sirom.
Medvjeđi luk hranjivošću zadovoljava brojne kriterije, a pripisuju mu se i razna ljekovita svojstva. Svojim intenzivnim mirisom podsjeća na češnjak, pa će obogatiti okus salatama. Izdrazito je zdrava i potočarka i odlična je kao dodatak jelima, varivima, u juhama i sokovima, a može se poslužiti i sirova u salati. Tu su još i čičoka i rabarbara – prva ima blago slatkast okus i koristi se u pripremi juha, variva, složenaca, dok se druga koristi za pripremu slastica; ukusnih kolača, pita, savijača, marmelada, ali i kao dodatak jelima te pikantnim umacima i povrtnim salatama.
Kuhanje je umjetnost, a tanjur vaše platno.