Ostalo

Pošrekane mahune

Mahune su neizostavan dio tradicionalne hrvatske kuhinje, a kvalitetnu mahunu prepoznat ćete po jako zelenoj boji, glatka je na dodir i pucketa kada se prelomi.

Press
17.05.2016 18:00

Mahune su biljke iz porodice mahunarki, koje se za razliku od graška i graha beru nezrele. Sezona im je tijekom ljeta i početkom jeseni, ali dostupne su i ostatak godine kao smrznute.

Mahune su porijeklom iz Južne Amerike s područja Anda, a indijanska plemena proširila su ih u ostale dijelove Južne i Srednje Amerike. U Europu su stigle u 16. stoljeću sa španjolskim istraživačima te se trgovinom proširile u ostale dijelove svijeta. Najveće količine mahuna danas proizvode i izvoze Kina, Indonezija, Indija, Turska i Egipat.

Sadrže mnoge antioksidanse poput vitamina C, beta-karotena i mangana koji usporavaju starenje, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od nastanka tumora, štite srce i krvne žile te još mnogo toga. Imaju i antiupalna svojstva, te sadrže mineral silicij koji je vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva. Najnovija istraživanja povezuju mahune s pozitivnim učinkom na prevenciju nastanka dijabetesa tipa 2. Uz sve to sadrže i željezo, magnezij, kalcij te vitamine A i B6 i imaju malo kalorija.

Mahune se mogu pripremati na mnogo načina te su zastupljene u mnogim nacionalnim kuhinjama, a kod nas se pripremaju kao samostalno jelo, odnosno varivo, kao prilog mesnim jelima ili na salatu. U jučerašnjoj emisiji naši su natjecatelji kuhali tradicionalne pošrekane mahune kao prilog glavnom jelu, a pripremaju se tako da se začinjene mahune dinstaju na maslacu i luku dok ne omekšaju. Kada su gotove, na ostatku maslaca ukuha se kiselo vrhnje kojim se potom zaliju prethodno pripremljene mahune.

U slast!