Ostalo

Postupak koji nije rezerviran samo za šećer

Što je uopće karamelizacija i za što je sve možemo koristiti?

Press
15.04.2016 13:00

To je proces u kojem pržimo šećer do trenutka kada on postaje gusta i ljepljiva masa na temperaturi od 170 do 180 stupnjeva Celzijevih.Naravno, možemo karamelizirati i druge stvari, poput luka - svako voće ili povrće koje u sebi sadržava šećer, može biti karamelizirano. To se postiže pirjanjem u tavi, a često se dodaje i par kapi balzamičnog octa za pojačavanje arome.

Tako karamelizirani luk koristi se u jelima s mesom koje se pripremaju u pećnici, u raznim gulašima i umacima, ali može biti dio raznih sirnih namaza ili kao dodatak blanširanom povrću. Karamelizirani šećer ima slatku aromu koja neke podsjeća na orašaste plodove, pa se stoga može služiti iza karameliziranje priloga poput mrkve, šparoga ili cikle.

Ako se ipak odlučite karamelizirati šećer za slastice, važno je ne dovesti ga do prevelike temperature, točnije, maknuti ga s vatre čim poprimi lijepu, smeđe-zlatnu boju i ljepljivu tekuću konzistenciju. Tada se koristi za stvaranje raznih krema uz dodatak slatkog vrhnja, ili kao efektna hrskava dekoracija. Savršeno se kombinira s orašastim plodovima, čokoladom, a ide dobro i uz voće.

Što vi najviše volite karamelizirati?