Ostalo

Poznajete li sir koji ima više naziva?

Nalazimo ga pod imenima bjelava, cvarog, furda, provara i urda.

Press
24.11.2017 10:00

U Italiji ga zovu ricotta , Nijemci ga nazivaju Ziger , a Englezi će koristiti albumin cheese ili quark .Skuta se radi od punog, najčešće ovčjeg mlijeka – ona je mekana, što znači da ne zrije.

Bogat je izvor kalcija, minerala, zdravih kiselina, a pogodna je i kao prilog, u slanim, ali i u slatkim jelima. Prhke konzistencije, pogodna je za mazanje na razne tosteve i bruchette, ali jednako tako savršeno odgovara brojnim slatkim kremama i svježem bobičastom, kiselom voću.

Nećete promašiti ako je dodate povrću poput brokule ili blitve, savršeno se sljubljuje s tjesteninom i njokama, a pršut je još ukusniji uz fino ohlađenu i serviranu skutu. Poljaci će je jesti u pierogima, finim punjenim jastučićima, a Estonci u čokoladi koji nazivaju kohuke. Na našim područjima se jede i u štrudlama, pitama, omletima, krem juhama, a ponekad i na pizzama. Preporuča se osobama koje boluju od dijabetesa, a stari narodi su smatrali da pozitivno utječe na liječenje anemije, plućnih tegoba, pa čak i reuma.

Novosti u gastronomiji svakodnevno uče natjecatelji showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!", koje možete pratiti od ponedjeljka do četvrtka od 21:40 sati, na RTL-u!