Ini je krostata s mladim sirom i ciklom pala na pod doslovno pet sekundi prije označenog kraja kuhanja. Ista se slastica pripremala i u četveroboju, a najbolje su napravili Doris i Luka, te Snježana i Željko.
Ovuposlasticu, čiji recept datira još iz 15. stoljeća, zovu još i kroštata ili krustada, a spojiti je možete s voćem ili čokoladom!Ime je dobila po svojoj prepoznatljivoj hrskavosti, pa je upravo temelj dobre crostatepravilno zamiješeno prhko tijesto koje mora odležati u hladnjaku kako bi se stegnulo, te prilikom pečenja postalo hrskavo. Ova delicija se sastoji od tri sloja – tijesta ili kore, kreme i dodataka, uobičajeno je to voće.
Krema mora biti glatka, bez grudica i jednakomjerna, a tradicionalno se radi od limunova soka i korice, ili pak od nekih drugih agruma poput naranče ili limete. U Francuskoj se slično jelo nazvatart, a krema od limunacurd.
Kada imate savršeno hrskavo tijesto i finu i aromatičnu kremu, vrijeme je za voće koje je treći i završni element originalne crostate. To su najčešće maline, jagode, borovnice ili amaretto breskve.No, ukoliko se želite maknuti od tradicije, u svoje tijesto možete dodati kakao prah, a umjesto limunove kreme napraviti kremu od vanilije, ili pak od namaza od lješnjaka i čokolade...
Donosimo vam jedan od najpoznatijih recepata za pripremu krostate pod nazivom Crostata tutti frutti .
Pomiješajte brašno i šećer i dodajte hladan maslac, pa izmiksajte dok ne dobijete smjesu od sitnih mrvica. U smjesu zatim dodajte žumanjak, sok limuna i malo vode. Zamijesite tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Kalup za pečenje premažite maslacem. Razvaljajte tijesto i prebacite u kalup. Od viška tijesta napravite trakice koje ćete složiti u mrežu preko punjenja.
Krostatu napunite pekmezom po vašem izboru, a možete napraviti i kombinaciju od nekoliko različitih pekmeza. Ostavite kalup u hladnjak na jedan sat i prije pečenja premažite tijesto žumanjkom umućenim s malo ulja. Pecite krostatu na 180C oko 25-30 minuta.
Pečenu krostatu ostavite da se potpuno ohladi pa je posipite šećerom u prahu i isjecite. Dobar tek!