Svi znamo da su prepeličja jaja puno manja i lakša od kokošjih koje koristimo svakodnevno. No, jeste li znali da ova malena jaja, u usporedbu na ona koje svaki dan koristimo u kuhinji imaju 7 puta više željeza, 5 puta više fosfora i kalija i 10 puta više vitamina B?
Osim toga, godinama se znaju blagodati ove namirnice – konzumiranje sirovih prepeličjih jaja predlaže se osobama koji imaju probleme s povišenim kolesterolom i krvnim tlakom, migrenama, slabokrvnima ili srčanim bolesnicima, a daju se i djeci za jačanje imuniteta i popravljanje teka.
Najčešće se konzumiraju jaja japanskih prepelica – jedna ptica snese jedno jaje dnevno, a ono teži gotovo deset posto njene težine – zato ova jaja nazivaju eliksirom života. Stručnjaci predlažu da se čuvaju u zatvorenim kartonskim ili plastičnim kutijama na temperaturi između jednog i četiri stupnja Celzijusa.
Mogu se pripremati kao i sva ostala jaja – kuhana, u omletima, poširana ili u složencima. Navodno ih poznati glumac Gerard Butler obožava sirove u shakeovima – svakog jutra bi, prije snimanja megapopularnog filma 300 , pio shake od čokoladnog mlijeka i prepeličjih jaja.
Za uskršnji doručak, uz sve ostale fine namirnice, možete pripremiti i ovaj fini složenac od prepeličjih jaja, batata, crvene paprike i šunke.