Članica žirija ' Tri, dva, jedan – kuhaj!' i poznata gastronovinarka Mateja Domitrović Sabo obožava jesti nešto na žlicu" i različite vrste variva pa nam je otkrila ukusan i jednostavan recept koji i ona sama rado sprema za svoju obitelj.
Nakon napornog tjedna prepunog obveza, uhvatite malo vremena i počastite sebe i svoje najmilije kuhanim domaćim jelom – pirjanim fazanom s palentom sa slaninom i prilogom , a kako se radi, pogledajte sami!
Sve što vam treba jest:
1,2 kg fazana
300 grama poriluka
300 grama mrkve
2 veća luka
4 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
ulje, sol, papar
Na ulju u velikoj tavi popržimo na kolute narezano pola količine luka i češnjaka. Fazana rasječenog na manje komade polažemo u tavu, posolimo i popaprimo, podlijemo s 2 dl vode i ostavljamo pirjati na umjerenoj vatri. Za to vrijeme u drugoj posudi pirjamo na laganoj vatri drugu polovicu luka i češnjaka, mrkvu i poriluk za prilog. Sastojke samo blago posolimo i pouljimo, za otprilike dvadesetak minuta prilog je gotov. Fazana podlijevamo bijelim vinom u polupokrivenoj tavi. Nakon otprilike sat vremena tekućina bi trebala biti reducirana. Fazana poslužujemo uz palentu sa slaninom i prilogom od poriluka i mrkve. Preporučujemo neko lakše bijelo vino kao piće, dok salatu prepuštamo vama na volju! Palenta sa slaninom: Slaninu izrežemo na sitne kockice koje prepržimo na malo ulja u loncu u kojem ćemo kuhati palentu. Prženu slaninu zalijemo pripremljenom kipućom vodom i kuhamo polagano dodajući palentu uz stalno miješanje prema uputi.