Ostalo

Pripremite savršeni nedjeljni ručak: Mateja donosi recept za opijeni fazan

Nedjelja je idealni dan za pripremu ručka kod kuće. Bilo da kuhate sami za sebe ili za veliku obitelj, ovaj recept sigurno će vam dobro doći!

Press
15.10.2017 10:00

Članica žirija ' Tri, dva, jedan – kuhaj!' i poznata gastronovinarka Mateja Domitrović Sabo obožava jesti nešto na žlicu" i različite vrste variva pa nam je otkrila ukusan i jednostavan recept koji i ona sama rado sprema za svoju obitelj.

Nakon napornog tjedna prepunog obveza, uhvatite malo vremena i počastite sebe i svoje najmilije kuhanim domaćim jelom – pirjanim fazanom s palentom sa slaninom i prilogom , a kako se radi, pogledajte sami!

Sve što vam treba jest:

1,2 kg fazana
300 grama poriluka
300 grama mrkve
2 veća luka
4 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
ulje, sol, papar

Na ulju u velikoj tavi popržimo na kolute narezano pola količine luka i češnjaka. Fazana rasječenog na manje komade polažemo u tavu, posolimo i popaprimo, podlijemo s 2 dl vode i ostavljamo pirjati na umjerenoj vatri. Za to vrijeme u drugoj posudi pirjamo na laganoj vatri drugu polovicu luka i češnjaka, mrkvu i poriluk za prilog. Sastojke samo blago posolimo i pouljimo, za otprilike dvadesetak minuta prilog je gotov. Fazana podlijevamo bijelim vinom u polupokrivenoj tavi. Nakon otprilike sat vremena tekućina bi trebala biti reducirana. Fazana poslužujemo uz palentu sa slaninom i prilogom od poriluka i mrkve. Preporučujemo neko lakše bijelo vino kao piće, dok salatu prepuštamo vama na volju! Palenta sa slaninom: Slaninu izrežemo na sitne kockice koje prepržimo na malo ulja u loncu u kojem ćemo kuhati palentu. Prženu slaninu zalijemo pripremljenom kipućom vodom i kuhamo polagano dodajući palentu uz stalno miješanje prema uputi.