„Pripadnici mlađih generacija nisu veliki fanovi prisiljenog zelja. U kontinentalnoj Hrvatskoj često su ga pripremale bake i majke, no moderna kuhinja istisnula je ovo jelo s mnogih jelovnika, kako onih u restoranima, tako i onih u našim domovima. A baš je to „starinsko“ zelje na žlicu veliko otkriće u jesenskoj kuhinji!“, savjetuje nas Špiček i dodaje da kod kuće pokušamo probati njegov recept za ovo jednostavno jelo koje je časna sestra Štefanija Papailiopulos držala dostojnim da ga 1939. objavi u knjizi „Naša hrana i naše zdravlje“.
Sastojci:
20 dkg suhog graha
80 dkg friškog zelja
Glavica luka
Svježa rajčica
Upravo se čita
Upravo se čita
Tri češnja češnjaka
Žlica oštrog brašna
Dvije jušne žlice svinjske masti
Sol, papar, crvena paprika, lovorov list
Priprema:
Na svinjskoj masti zapržimo crveni luk isjeckan na kockice. Dodamo sjeckani češnjak, žlicu brašna, zapržimo i podlijemo povrtnim temeljcem ili običnom vodom. Grah se sa strane prokuha desetak minuta. Prokuhani grah operemo u toploj vodi i stavimo u tekućinu sa zeljem. Dodaje se rajčica izrezana na kockice, baš kao i friško zelje koje smo izrezali na malo deblje rezance. Dodamo i lovorov list, začinimo sve sa soli i paprom. Sve se to kuha sat vremena. Pri kraju stavimo i jednu žlicu jabučnog octa za kiselost, dok slatkoću daje samo zelje.
Dobar tek!