Ostalo

Prisiljeno zelje - skriveni dragulj jesenske kuhinje

Donosimo vam zanimljiv i pomalo zaboravljen recept za nedjeljni ručak člana žirija kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' i šefa kuhinje zagrebačkog restorana, Tomislava Špičeka.

Press
12.11.2017 14:00

Pripadnici mlađih generacija nisu veliki fanovi prisiljenog zelja. U kontinentalnoj Hrvatskoj često su ga pripremale bake i majke, no moderna kuhinja istisnula je ovo jelo s mnogih jelovnika, kako onih u restoranima, tako i onih u našim domovima. A baš je to starinsko" zelje na žlicu veliko otkriće u jesenskoj kuhinji!", savjetuje nas Špiček i dodaje da kod kuće pokušamo probati njegov recept za ovo jednostavno jelo koje je časna sestra Štefanija Papailiopulos držala dostojnim da ga 1939. objavi u knjizi Naša hrana i naše zdravlje".

Sastojci:

20 dkg suhog graha

80 dkg friškog zelja

Glavica luka

Svježa rajčica

Tri češnja češnjaka

Žlica oštrog brašna

Dvije jušne žlice svinjske masti

Sol, papar, crvena paprika, lovorov list

Priprema:

Na svinjskoj masti zapržimo crveni luk isjeckan na kockice. Dodamo sjeckani češnjak, žlicu brašna, zapržimo i podlijemo povrtnim temeljcem ili običnom vodom. Grah se sa strane prokuha desetak minuta. Prokuhani grah operemo u toploj vodi i stavimo u tekućinu sa zeljem. Dodaje se rajčica izrezana na kockice, baš kao i friško zelje koje smo izrezali na malo deblje rezance. Dodamo i lovorov list, začinimo sve sa soli i paprom. Sve se to kuha sat vremena. Pri kraju stavimo i jednu žlicu jabučnog octa za kiselost, dok slatkoću daje samo zelje.

Dobar tek!