Ako želite nekoga impresionirati svojim kulinarskim umijećem, a ograničeni ste novcem i vremenom, predlažemo vam da spremite punjene šampinjone . Ovo jelo izgleda vrlo efektno na tanjuru, a zapravo je vrlo jednostavno, jeftino i brzo gotovo. Odaberite jednu od naših verzija punjenih šampinjona i oduševite svoje ukućane ili goste.
Pizza punjeni šampinjoni
- 15 šampinjona (birajte veće)
- Kulen, narezan na manje komade (ili druga šunka po izboru)
- 60 ml umaka za pizzu
- 50 grama mozzarella sira
- mljeveni crni papar
- svježi bosiljak
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Očistite gljive, odvojite peteljke od klobuka. U lim za pečenje posložite klobuke šampinjona . U svaki dodajte jednu do dvije žlice umaka za pizzu. Zatim stavite mozzarellu i nekoliko komadića kulena. Pecite 15 do 18 minuta. Začinite spaprom, ukrasite bosiljkom i poslužite.
Punjeni šampinjoni sa špinatom
- 400 grama šampinjona
- 700 grama špinata
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
Očistite gljive i odvojiti peteljku od klobuka. Nasjeckajte sitno peteljke, luk i češnjak. Na laganoj vatri tri do pet minuta pirjajte luk i češnjak. Dodajte peteljke, špinat i začine. Nekoliko minuta kuhajte i zatim tom smjesom punite klobuke šampinjona . Pecite pola sata na 200 stupnjeva. Poslužite odmah.
Šampinjoni punjeni kozicama
- 5 velikih šampinjona
- 8 kozica, narezanih na manje komade
- 1 češanj češnjaka
- svježi peršin
- maslinovo ulje
- sol
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Klobuke šampinjona dobro operite.
Marinirajte nasjeckane kozice 20 minuta u mješavini češnjaka i peršina.
Napunite šampinjone sa škampima i prebacite u lim za pečenje. Prelijte sa maslinovim uljem i posolite. Pecite 15 minuta i poslužite odmah.
Punjeni šampinjoni sa slaninom
- 500 šampinjona (odvojite peteljke od klobuka, operite)
- 50 grama parmezana
- 6 kriški slanine (popržena i narezana)
- Svježi peršin
- sol
- papar
- 2 žlice maslinovog ulja
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
U zdjeli pomiješajte parmezan, narezanu slaninu i peršin te smjesu posolite i popaprite. Pazite na količinu soli zbog slanine i parmezana. Promiješajte sve zajedno i stavite na stranu.
U tavu dodajte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Dodajte klobuke šampinjona i popržite ih dvije minute sa svake strane. Gljive prebacite na lim za pečenje i punite ih sa smjesom od slanine. Pecite pet do sedam minuta ili dok se sir ne rastopi. Poslužite dok je toplo.
Ovi punjeni šampinjoni mogu funkcionirati kao predjela ili kao glavno jelo uz neku finu salatu. Imate li vi neku neobičnu kombinaciju s kojom punite šampinjone ? Slobodno je podijelite s nama u komentarima.