ROQUEFORT (rokfor) – francuski polumekani plemeniti sir. Zrije od dva do pet mjeseci i ima prepoznatljivu bijelu boju, te plemenitu plavu plijesan. Odličan za salate, sendviče i umake.
RATATOUILLE ( ratatui) – provansalsko jelo koje čine crvene i zelene paprike, neizostavni luk i češnjak, maslinovo ulje, rajčice i mažuran, te sol. Može se dodati i origano ili tikvice – sve se priprema posebno, a zatim nakon termičke obrade sjedinjuje u jedno jelo.
RÖSTI – jelo tipično za Švicarsku. Priprema se od krumpira koji se sirov nariba, a zatim peče u obliku košarica.
RASOLJNIK – ruska juha koja se jede za vrijeme Božića. Radi se od dva temeljca – od janjetine i svinjetine, kojima se onda dodaju mrkva, kiseli krastavci, začini, ječam i krumpir. Služi kao prilog kuhanom mesu, a odlično se slaže s kiselim vrhnjem.
ROTERGÜTZE – desert od bobičastog voća koje se nekon kuhanja mora zgusnuti uz pomoć škroba. Obično mu se dodaje umak od bourbon vanilije ili tučeno vrhnje.
RAFIOLI – treba ih razlikovati od talijanskih raviola. Rafioli su kolačići od prhkog tijesta s nadjevom od badema koji se nakon pečenja premazuju rakijom i šećerom. Tipični desert u Dalmaciji.
RAITA – kombinacija banane, luka, kratsavca, jogurta, kajenskog papra i korijandra. Jede se uz začinjena indijska jela poput curryja.