Ostalo

R kao Roquefort

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo R.

Press
19.03.2016 20:00

ROQUEFORT (rokfor) – francuski polumekani plemeniti sir. Zrije od dva do pet mjeseci i ima prepoznatljivu bijelu boju, te plemenitu plavu plijesan. Odličan za salate, sendviče i umake.

RATATOUILLE ( ratatui) – provansalsko jelo koje čine crvene i zelene paprike, neizostavni luk i češnjak, maslinovo ulje, rajčice i mažuran, te sol. Može se dodati i origano ili tikvice – sve se priprema posebno, a zatim nakon termičke obrade sjedinjuje u jedno jelo.

RÖSTI – jelo tipično za Švicarsku. Priprema se od krumpira koji se sirov nariba, a zatim peče u obliku košarica.

RASOLJNIK – ruska juha koja se jede za vrijeme Božića. Radi se od dva temeljca – od janjetine i svinjetine, kojima se onda dodaju mrkva, kiseli krastavci, začini, ječam i krumpir. Služi kao prilog kuhanom mesu, a odlično se slaže s kiselim vrhnjem.

ROTERGÜTZE – desert od bobičastog voća koje se nekon kuhanja mora zgusnuti uz pomoć škroba. Obično mu se dodaje umak od bourbon vanilije ili tučeno vrhnje.

RAFIOLI – treba ih razlikovati od talijanskih raviola. Rafioli su kolačići od prhkog tijesta s nadjevom od badema koji se nakon pečenja premazuju rakijom i šećerom. Tipični desert u Dalmaciji.

RAITA – kombinacija banane, luka, kratsavca, jogurta, kajenskog papra i korijandra. Jede se uz začinjena indijska jela poput curryja.