Ostalo

Razlika između mediteranske i kontinentalne kuhinje

U showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!" Crveni i Bijeli tim potvrđuju znanje kuhinje iz svog kraja, ali se upoznaju s kuhinjom iz drugih krajeva Hrvatske s kojom se prvi puta susreću.

Press
06.02.2016 19:07

Razlika između mediteranske i kontinentalne kuhinje je očita na prvi pogled.

Mediteranska kuhinja lako je prepoznatljiva zbog namirnica koje se u njoj koriste.U tome prednjači riba, maslinovo ulje te voće i povrće.Mnogi tvrdi da je 'Piramida zdrave prehrane' upravo bazirana na mediteranskom modelu.Odlika mediteranske kuhinje je u pripravljanju svježe sezonske namirnice na brz, jednostavan i lagan način. Bazirase nasezonskom voću i povrću koji treba jesti sirovo, a ako se termički obrađuje, onda priprema treba biti što kraća.

S druge strane, kontinentalna kuhinja poznata je po obilju, pretjeranim kalorijama, crvenome mesu.Mnogi će reći kako je za to najzaslužnija oštrija klima sa svojim dugim i hladnim zimama.Ovu kuhinju prezentiraju 'konkretnija' masnija jela bazirana na mesu, pikantnim začinima i ukiseljenom povrću. Jela se kuhaju polagano i vremenski dugo. Na kontinentalnu kuhinju su povijesno utjecale mađarska, austrijska i turska gastronomija od kojih je između ostalog naslijedila tradiciju pripremanja raznovrsnih gulaša i čobanaca.

Neki kandidati iz Bijelog tima upravo su se u showu sreli prvi puta s čvarcima, svinjskom masti i riječnim ribama.Bit će zanimljivo vidjeti kako se snašao Crveni tim, koji svoj debi ima u ponedjeljak 8. veljače u20:45!