Svi znamo što je ječam , ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti.
(FOTO: Pexels)
Također, ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskih sportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.
Ječam sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotenskukiselinukoja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 1500 kJ / 354 kcal
Masti 1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline 0,3 g
Ugljikohidrati 70,5 g
od kojih šećeri 0,1 g
Vlakna 9,1 g
Bjelančevine 10 g
Soli 0 g
Ječam se može konzumiratiuz mnoge namirnice, a mi vam u nastavku donosimo recept za zdrave popečke od ječma.
Popečci od ječma
Za pripremu vam je potrebno:
- 100 g ječma
- 2 krumpira
- 1 mrkva
- 2 glavice luka
- 4 žlice brašna
- 2 jaja
- sol, papar
Skuhani ječam ocijedite i prebacite u zdjelu. Sada ogulite mrkvu i krumpire pa ih naribajte u posudu s ječmom, a onda ubacite i nasjeckani luk. Jaja umutite u drugoj posudici pa ih ubacite u povrće zajedno s brašnom, soli i paprom. Sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu masu.
Sada od smjese počnite formirati polpete pa ih slažite u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva od 15 do 20 minuta.