Svi znamo što je ječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti.
(FOTO: Pexels)
Također, ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskih sportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.
Ječam sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotensku kiselinu koja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.
Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice
Nutrijent
Količina
Energetska vrijednost
1500 kJ / 354 kcal
Masti
1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline
0,3 g
Ugljikohidrati
70,5 g
od kojih šećeri
0,1 g
Vlakna
9,1
g
Bjelančevine
10 g
Soli
0 g
Ječam se može konzumirati uz mnoge namirnice, a mi vam u nastavku donosimo recept za zdrave popečke od ječma.
Upravo se čita
Upravo se čita
Popečci od ječma
Za pripremu vam je potrebno:
- 100 g ječma
- 2 krumpira
- 1 mrkva
- 2 glavice luka
- 4 žlice brašna
- 2 jaja
- sol, papar
Skuhani ječam ocijedite i prebacite u zdjelu. Sada ogulite mrkvu i krumpire pa ih naribajte u posudu s ječmom, a onda ubacite i nasjeckani luk. Jaja umutite u drugoj posudici pa ih ubacite u povrće zajedno s brašnom, soli i paprom. Sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu masu.
Sada od smjese počnite formirati polpete pa ih slažite u pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva od 15 do 20 minuta.