Ostalo

Razvoj kućanskih aparata kroz povijest i kakvog to utjecaja ima na današnje žene

Tehnologije kućanskih uređaja 20. stoljeća duguju svoj razvoj elektrifikaciji, koja je donijela svjetlo i struju u kućanstva. Inženjerske inovacije koje su uslijedile dovele su do razvoja aparata bez kojih danas ne možemo zamisliti život.

Tri - dva - jedan - kuhaj
06.02.2017 12:29

Godine 1889. električni uređaji su stigli na tržište i revolucionirali život ljudi, pogotovo žena. Zbog svoje kompaktne veličine i težine, Teslin elektromotor imao je veliki komercijalni potencijal. Jedan od prvih uređaja s elektromotorom bio je ventilator s tri oštrice Westinghouse Company iz 1889. godine. Ostali električni aparati su vrlo brzo uslijedili. Električno sušilo za kosu također se pojavilo na tržištu 1889., a svoj prepoznatljiv oblik pištolja" dobiva 1914. godine i nije se previše mijenjao od tada.

Električni usisavač napravljen je 1901., a prvi model je nazvan Puffing Billy. Prvi ručni usisavač, Hoover Model O, razvijen je1908. godine.

gorenje

Još jedan uređaj koji jedramatično promijenio kućanske poslove bio je električni mikser, prvi put predstavljen 1904. godine, dok su se prve perilice rublja pojavile 1909. godine. Iako su postojale perilice na parni pogon, one nisu bile učinkovite kao električne. Prvi električni hladnjak nastao je 1927. godine, a cijena mu se kretala oko 520 dolara, što je više od 7000 dolara u današnjem novcu!

Kućanski uređaji su se nastavili razvijati kroz čitavo 20. stoljeće, a proces inovacija traje i danas. Svake godine na tržištu se pojavi novi izum ili tehnologija koja nam dodatno unaprjeđuje životni standard.

Električni aparati su nam nesumnjivo učinili život lakšim i ugodnijim. Pojava modernih aparata, kao što su perilice i hladnjaci, ima dubok utjecaj na društvo 20. stoljeća, pogotovo na transformaciju statusa žena i njihovog ulaska na tržište rada.

Inovacije u tehnologiji nisu samo utjecale na život žena, već na čitave ekonomije država. Godine 1900. samo pet posto udanih žena je bilo zaposleno, dok je 1980. taj je broj skočio na 51 posto, a danas je još i veći.

gorenje

Moderni aparati su toliko tehnološki napredni da se čovjekov udio rada u kućanskim poslovima sveo na minimum. Aparati prisutni u domaćinstvima olakšali su i skratili trajanje kućanskih poslova, što je ženama dalo više slobodnog vremena za hobije, obitelj, prijatelje, posao i ukupan osobni razvoj. Iako se i u razvijenim zemljama kućanski poslovi još uvijek smatraju ženskim" poslom, posljednjih godina raste trend muškaraca koji ponosno pomažu u segmentu kućanskih poslova te se polako izjednačava i ravnopravnost u raspodjeli poslova.

Za nastavak tehnološke revolucije u kućanskim pomagalima brine se Gorenje koje već dugi niz godina pojednostavljuje život svojim intuitivnim i kreativnim rješenjima te sa svojim korisnicima dijeli strast i ljubav prema inovacijama, lijepom dizajnu i ugodnom i toplom domu. Uz pametne kućanske aparate, stres i svakodnevne obaveze svedene su na minimum, a vama ostaje više vremena za sebe, prijatelje i obitelj.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.