"Za dobar grah vrlo je važna vrsta graha. Na Dolcu kupujem putrek. To je suhi grah, pa ga treba namakati. Ali je mesnate, putraste unutrašnjosti, otud mu i ime, a istovremeno i kestenjastog okusa", otkriva Tomek dodajući kako je grah bez komada mesa nije pravi grah.
Sami izaberite što želite staviti u grah – od bunceka do kobasica, suhih rebrica, špeka... Suhomesnate namirnice uvijek kuham u odvojenoj posudi, pa u taj temeljac dodajem grah. Svakako dodajte i vode po potrebi jer u grahu ne smije prevladati okus suhog mesa", kaže Tomek dodajući kako omjer povrća i luka također igra važnu ulogu, kao i količina začina.
Ne volim eksperimentirati sa začinima zato koristim četiri najosnovnija – sol, papa, lovorov list i crvenu papriku", kaže Tomek tvrdeći da je najbolji grah onaj koji se kuha u velikim količinama. Oduvijek mu je najbolji onaj iz vojske, kada se kuha za tisuću ljudi.
Recept Tomislava Špičeka za prvomajski grah za deset osoba
Sastojci:
750 grama graha
700 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice...)
300 grama govedine
2 velike glavice crvenog luka
1 velika mrkva
2 češnja češnjaka
Paprika, celer, peršin, rajčica po želji
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice ljute crvene paprike
Lovorov list
Sol, papar, Vegeta, papar u zrnu
Zaprška:
2-3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
2-3 žlice masti ili ulja
1 češanj češnjaka
Priprema:
1. Otkuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30 tak minuta) i procijedite
2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane
3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah
4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite
5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće
6. Kada zavri začinite i kuhajte dok ne omekša
7. 15 tak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice, nasjeckane na kockice
8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac
9. Lagano miješajte i začinite do kraja