Ostalo

Recept za savršen prvomajski grah

Našeg Tomislava Špičeka, alfu i omegu showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' zamolili smo da nam otkrije tajnu najboljeg graha.

Press
01.05.2017 08:46

"Za dobar grah vrlo je važna vrsta graha. Na Dolcu kupujem putrek. To je suhi grah, pa ga treba namakati. Ali je mesnate, putraste unutrašnjosti, otud mu i ime, a istovremeno i kestenjastog okusa", otkriva Tomek dodajući kako je grah bez komada mesa nije pravi grah.

Sami izaberite što želite staviti u grah – od bunceka do kobasica, suhih rebrica, špeka... Suhomesnate namirnice uvijek kuham u odvojenoj posudi, pa u taj temeljac dodajem grah. Svakako dodajte i vode po potrebi jer u grahu ne smije prevladati okus suhog mesa", kaže Tomek dodajući kako omjer povrća i luka također igra važnu ulogu, kao i količina začina.

Ne volim eksperimentirati sa začinima zato koristim četiri najosnovnija – sol, papa, lovorov list i crvenu papriku", kaže Tomek tvrdeći da je najbolji grah onaj koji se kuha u velikim količinama. Oduvijek mu je najbolji onaj iz vojske, kada se kuha za tisuću ljudi.

Recept Tomislava Špičeka za prvomajski grah za deset osoba

Sastojci:

750 grama graha

700 grama suhog mesa (rebarca, slanina, kožice...)

300 grama govedine

2 velike glavice crvenog luka

1 velika mrkva

2 češnja češnjaka

Paprika, celer, peršin, rajčica po želji

1 žlica koncentrata rajčice

2 žličice ljute crvene paprike

Lovorov list

Sol, papar, Vegeta, papar u zrnu

Zaprška:

2-3 žlice brašna

1 žlica crvene paprike

2-3 žlice masti ili ulja

1 češanj češnjaka

Priprema:

1. Otkuhajte suho meso (ovisno o vrsti i 30 tak minuta) i procijedite

2. Prokuhanu slaninu ili domaće dimljene kobasice ostavite sa strane

3. Govedinu nasjeckanu na kockice dodajte odmah

4. Prokuhajte preko noći namočeni grah i prvu vodu bacite

5. U toplu vodu stavite grah, govedinu i nasjeckano povrće

6. Kada zavri začinite i kuhajte dok ne omekša

7. 15 tak minuta prije kraja kuhanja stavite suho meso i/ili kobasice, nasjeckane na kockice

8. Pripremite zapršku, podlijte je juhom iz graha i dodajte u lonac

9. Lagano miješajte i začinite do kraja

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.