Kada se u zagrijanom slatkom vrhnjuotopi čokoladu za kuhanje, dobije se popularni ganache - ukusna čokoladna krema koja se može naći u kolačima, tortama, može poslužiti samostalno kao čokoladni umak ili pak punjenje za praline. Koja god joj se uloga dodijeli, ta krema jednostavno oduševljava sva nepca.
No, u četvrtak navečer u showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' , Đurđica i Matea nisu oduševile žiri sa svojim čokoladnim kockama s ganacheom jer im krema nije dobro ispala.
"Ganache je krema koja se dobije kada se u zagrijano vrhnje dodaju komadići čokolade. Tebi se čokolada nije dobro otopila i nije bio dobar omjer vrhnja i čokolade pa ovo izgleda kao nekakva krema od pudinga", kazao je Špiček , a s njim se složio i kolega Janković .
Iako je Matea rekla kako kod kuće radi ganache bar jednom tjedno te napamet zna sve omjere, ovaj put ih je tostajalo bodova jer su ona i baka na kraju izgubile u kuhoboju od Tihane i Nikole te napustile show.
Kako se ista greška ne bi ponovila, važno je da se uvijek prati recept i stavi dobar omjer slatkog vrhnja i čokolade kako bi bili sigurni da će se dobiti željena krema. Ako želite napraviti čokoladne tartufe ili kremu kojom ćete nadjenuti tortu, treba vam omjer od 50 ml vrhnja na 100 g čokolade.Također, kada se ganache koristi kao krema za kolače, važno je da se dovoljno ohladi i stisne kako se kolač ne bi raspao.
Ovaj jednostavan, a ukusan recept idealan je za vikend desert!
Nove ideje za recepte ne propustite pogledati u novoj epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', u ponedjeljak u 21 sat na RTL-u!