U jutarnjem showu Otvorenog radija Tomislav Špiček je podijelio korisne informacije o vrganjima i izdvojio tri brza i ukusna recepta koja možemo pripremiti s tim gljivama.
Kako Špiček kaže, vrganji su najbolji u jesen iako ih se može brati i u proljeće, što on osobno ne preferira. Vrganj je iznimno bogata namirnica, energetski vrijedna kao meso. 25 dekagrama vrganja ima istu energetsku vrijednost kao 25 dekagrama mesa za šnicle. To je Špičeku jedna od najdražih namirnica jer se od vrganja mogu napraviti različita jela, pa krenimo.
Salata od vrganja
Špiček: Vrganji se narežu na ploške, doda se malo bučinog ulja, malo sjeckanih lješnjaka, malo luka, malo limuna i od toga se napravi salata. Salata se servira s vrućim prepečenim kruhom i maslacem.
Fritaja od vrganja
Špiček: Dobro ispeći sitno sjeckani luk na svinjskoj masti, nakon toga ubaciti nasjeckane gljive i čekati da puste vodu. Kada voda ispari, bace se jaja te posoli i začini po želji.
Juha od vrganja
Špiček: Sitno sjeckani luk se poprži na maslacu, dodaju se nasjeckani vrganji i povrtni temeljac. Kada temeljac zakipi, dodaje se mileram vrhnje i malo brašna da se zgusne. Na kraju se dodaje nasjeckani svježi peršin te sol i papar.
Ove vrhunske, a opet jednostavne recepte svatko može spremiti kod kuće pa ne preostaje ništa drugo neko nabaviti vrganje, zavezati pregaču i tri, dva, jedan – kuhaj!
Tomeka i njegove korisne kulinarske savjete pogledajte i večeras u 21 satna RTL-u, kada slijedi nova epizoda popularnog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.