Ostalo

Recepti za palačinke - slane i slatke palačinke u par koraka

Recepti za palačinke zaista su raznovrsni, a ni s jednim ne možete pogriješiti

RTL.hr
24.05.2021 06:00

Palačinke se mogu pripremati na slatki, ali i slani način. Mi vam u nastavku donosimo klasičan recept za obične, slatke palačinke te recept za slane, pohane palačinke. Ako vas ovi recepti za palačinke zanimaju, pročitajte ih u nastavku.

Pohane palačinke i tartar umak by Ana i Katarina

(FOTO: RTL)

Recepti za palačinke :

Obične palačinke

Za pripremu vam je potrebno:

- 300 ml mlijeka

- 200 ml mineralne ili obične vode

- 2 jaja

- 2 žlice šećera

- naribana korica limuna

- malo soli

- 250 g glatkog brašna

Najprije u posudu stavite jaja te ih potom izmutite pjenjačom ili mikserom. Nakon toga dodajte brašno, mlijeko i vodu te miješajte dok se smjesa ne sjedini. Na samom kraju dodajte limunovu koricu i sol. Sada možete krenuti spečenjem.

Važno je imati dobru tavu kako vam sepalačinkene bi za nju lijepile. Mora biti dobro zagrijana prije nego što dodate smjesu, a premažite je s malo ulja. Po potrebi dodajte ulje u procesu, ovisno o tome koliko palačinki pripremate. Premaz birate sami prema preferencijama.

Pohane palačinke

Za pripremu vam je potrebno:

- 10 palačinki

- 400 g šunke

- 300 g sir (npr. gaude)

- 1 kiselo vrhnje

- 2 jaja

- 100 g brašna

- 150 g krušnih mrvica

- ulje za pohanje

Prije nego što krenete priprematipohane palačinke, najprije morate ispeći obične po receptu iznad (samo izbacite šećer).

Sada ćete palačinke puniti gaudom i šunkom i to tako da na jednu palačinku stavite dvije šnite šunke preko kojih razmažite žličicu kiselog vrhnja i onda dodajte i plošku sira. Najprije preklopite krajeve palačinki, a onda ih dobro i čvrsto zarolajte.

Sada je vrijeme za paniranje palačinki. Najprije ih uvaljajte u brašno, a onda umočite u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice.

U posudu ubacite ulje, a kada se zagrije na vatri, dodajte palačinke i pecite ih sa svake strane dok ne poprime zlatnožutu boju. Upalačinkemožete dodati još sastojaka po želji, ali onda bi bilo dobro da ih učvrstite čačkalicom kako sastojci ne bi ispadali.

Recepti za palačinke zaista su raznovrsni, ani s jednim ne možete pogriješiti.