Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Grdobina

Riba neugledna oku, ali iznimno ukusna nepcu

Svakome je na prvi pogled jasno zašto je ova morska riba dobila naziv grdobina, rospija, rošpa ili, kako je Tomislav Špiček rekao u showu 'Tri, dva, jedan –kuhaj!' – vražja mater!

Image
Press/ 25.10.2017. u 10:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U utorak navečer dva su natjecateljska para na trgu „Tri, dva, jedan - kuhaj!“ pripremala grdobinu, ribu iz našeg Jadranskog mora koja je ime dobila zbog svojeg 'grdog' izgleda (u Hrvatskoj se još naziva i vrag, vražica, vražja mater, rošpo, žaba...).

Iako vizualno ne djeluje ukusno, grdobinu karakterizira izuzetno sočno meso i malo kostiju. Idealna je za prženje, pohanje i pečenje na grilu, a osim toga, osnovni je sastojak riblje juhe i brudeta.

Najčešće se prodaje očišćena s obzirom da čak 2/3 njene težine otpada na glavu. I natjecatelji su u svojim košaricama dobili očišćenu grdobinu, no svejedno joj je trebalo odstraniti kožu i peraje. Chef i član žirija Mate Janković primijetio je da se Bada i Toca muče s čišćenjem pa je supružnike iz Slavonskog Broda savjetovao da kožu „muški“ oderu.

Kako se pravilno čisti ova morska rospija, pogledajte u priloženom videu:

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svježina mora u oklopu

Kako očistiti svježe kozice

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba