Ostalo

Riba u soli

Press
25.05.2016 10:46

Za pripremu ovog jela najčešće se koriste velike bijele ribe poput orade, brancina ili zubaca, koje imaju blagi okus i nježnu strukturu, ali mogu se koristiti i druge manje ili plave ribe. One su izvor proteina, te vitamina i minerala koji utječu na pravilan rad srca, mozga i vida. Za ovakvu vrstu pečenja ribe koristi se krupna morska sol , a najvažnije je da se riba u potpunosti prekrije sa soli, kako se ona uopće ne bi vidjela.

Riblje meso strukturom je potpuno drugačije od mesnog, te kao takvo ne apsorbira sol koja u ovom slučaju služi kao štit u kojem se riba peče. Sol će se u pećnici na 200 stvrdnuti poput gline i na taj će se način dobiti efekt peke, a iznutra će riba ostati mekana, te zadržati sve sokove i prirodne arome.

Važno je zapamtiti da riba mora ostati cijela, a prije pečenja potrebno joj je očistiti škrge i utrobu, te napuniti začinskim biljem po volji, poput bosiljka, peršina, ružmarina, vrhova koromača ili limuna. U posudu za pečenje posipajte podlogu od soli, na nju stavite ribe i posujte sol po ribi, tako da se ona uopće ne vidi. Ribu možete posipati s čistom krupnom morskom soli ili napraviti smjesu s bjelanjcima i vodom.

Tako pripremljena riba peče se u zagrijanoj pećnici između 20 i 40 minuta, a vrijeme pečenja ovisi o gustoći soli, odnosno smjese, vrsti ribe i njenoj temperaturi kada je stavljena u pećnicu. Riba će vas sama dozvati svojim mirisom, a ako niste sigurni je li gotova, najbolje je u nju zabosti vilicu, zadržati nekoliko sekundi i provjeriti je li dovoljno topla.

Ovo za pripremu jednostavno, ali iznimno ukusno i zdravo jelo može biti i svojevrstan spektakl za vaše goste. Kada je riba gotova, servirajte ju na stolu, te pred očima svojih prijatelja razbijte oklop od soli. Garantiramo da neće ostati ravnodušni!