Ostalo

Riješite se anemije i artritisa uz kestene!

Iako im trenutno nije sezona, želimo vas pripremiti i ukazati vam na dobrobiti ove zdrave namirnice.

Press
25.05.2016 16:00

Stare nacije, poput Kineza i Japanaca, već tisućljećima znaju za dobrobiti koje donosi kesten. Iako grube vanjštine, njegov plod je podatan, mekan i ukusan. U Europi se jede od 16. stoljeća, a i dan danas je popularan kada vani zahladi.

Iako ima niži udio masti nego ostali orašasti plodovi kojima pripada, ima mnogo škroba. Ipak, odličan je izvor vitamina c koji je prijeko potreban za zdravlje, pogotovo u zimskim mjesecima. Brašno napravljeno od kestena lako je probavljivo, a sam plod pomaže u preveniraju anemije i artritisa. Preporuča se osobama koje boluju od kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti jer su bogati željezom, magnezijem i kalcijem.

Najčešće se konzumiraju pečeni ili kuhani, a glavni su sastojak i kesten-pirea koji se poslužuje kao slastica, najčešće sa šlagom. No, može se poslužiti i uz slana jela kao zanimljiva alternativa pire krumpiru. Ako ga ipak više volite u kolačima, torte od kestenove kreme jednako su ukusne!