Ostalo

Riža traži pravilan omjer s vodom

Riža je žitarica koja se mora termički obraditi kako bi postala jestiva, najčešće kuhanjem u vodi. Međutim, svaka vrsta riže traži određen omjer vode kako se ne prekuhala ili pak ostala sirova.

Press
16.02.2016 11:23

Tijekom devete epizode showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" Željka i ostali članovi žirija upozoravala je natjecatelje Bijelog tima da obrate pozornost na omjer vode u kojoj kuhaju rižu. Naime, za potrebe recepta Bobo de camarao natjecatelji su od ohlađene raskuhane riže sa sluzi i par drugih sastojaka trebali napraviti okruglice, koje će potom uvaljati u krušne mrvice i peći u dubokoj masnoći. Međutim, samo su rijetki pogodili pravilan omjer riže i vode, a da rižu nisu dodatno ispirali ili da im voda kod kuhanja nije u cijelosti isparila.

Svaki kuhar trebao bi znati da se riža kuha u posoljenoj vodi omjera najmanje 1:4 u korist vode, odnosno pravilo da na jednu šalicu (otprilike 250 ml) riže idu dvije šalice vode. Dvije šalice riže dovoljne za dvoje, a četiri za četvero ljudi.

Neki će tvrditi da rižu prije kuhanja treba oprati kako bi nestale sve nečistoće, dok će drugi, poput Kineza, rižu malo prepržiti na ulju.

Sve u svemu, za Bobo de camarao treba izabrati rižu koja pušta najviše sluzi, a koja se koristi i za rižota.

Riža se kuha, ovisno o sorti, između 15 i 20 minuta, a zrna moraju jednolično nabubriti bez međusobna lijepljenja te zadržati oblik.