Ovaj tisuću godina cijenjeni začin i prirodni lijek ime je dobio po latinskim riječima ros (rosa) i marinus (more), u prijevodu "morska rosa", budući da na njegov rast povoljno utječe morski povjetarac koji prenosi vlagu.
Koristi se za aromatiziranje povrća i mesnih jela. izvrstan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sirova. No najbolje je u jelo staviti stručak ružmarina (grančicu), koji se izvadi kada jelo poprimi odgovarajuću aromu.
Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje. U kozmetici se koristi za jačanje kose, okrepljujuće kupke, osvježavajući tonik za lice...
Postoji priča da ga je u 14. stoljeću silno zavoljela 72-godišnja mađarska kraljica Elizabeta. Bolesna od uloga i izmučena reumom, zahvaljujući ružmarinu se pomladila, i to toliko da ju je zaprosio sam poljski kralj! Otada su posvuda hvalili vodicu mađarske kraljice, a naročito Madame de Sevigne, slavna reumatičarka koja je napisala da je ružmarin lijek "za sve nevolje".