Ostalo

S kao soufflé

Kulinarstvo je umijeće pripremanja hrane, u svježem obliku ili primjenom raznih procesa termičke obrade namirnica uz dodatak začina. To je kompleksan proces uključuje ne samo klasično pripremanje hrane (kuhanje, pečenje, prženje, pohovanje, blanširanje, dinstanje i ostalo), nego i odabir pravog recepta, sastavljanje jelovnika, nabavku namirnica, kao i njihovo konzumiranje (nerijetko s pijetetom i stilom), odnosno razgovore o kulinarskom umijeću. Danas je na red došlo slovo S.

Press
20.03.2016 19:30

SOUFFLÉ – nabujak koji se radi od žumanjka, maslaca, brašna i dodataka po želji. Na kraju se sve miješa s tučenim bjelanjkom kako bi postalo meko i pjenasto.

STIFADO – grčko jelo koje se spravlja od junetine, češnjakom, rajčicom, bijelim vinom, ljutikom, maslinovim uljem, cimetom, ružmarinom i muškatnim oraščićem.

SALTIMBOCCA - teleći odrezak od kojeg se rade rolice punjene šunkom i kaduljom. Prvo se zapeku, a zatim pirjaju u vinu.

SAVAREN – desert koji je ime dobio po Anthelmeu Brillat-Savarinu. Radi se od dizanog tijesta i šećernog sirupa uz dodatak tučenog slatkog vrhnja i bobičastog voća.

SEMIFRREDO – talijanski izraz, označava nešto što je na pola hladno, U kulinarstvu se odnosi na deserte na bazi usitnjenog keksa ili biskvita uz dodatak zaleđenog moussea ili mliječnog sladoleda.

SALAMURA –mješavina koja se koristi za očuvanje, konzervaciju i aromatizaciju hrane.

SATAY –azijsko jelo kojemu je najzanimljiviji sastojak kikiriki umak. Radi se od mesa koje se marinira, a zatim stavlja na ražnjiće i priprema na roštilju ili grill tavi.

SURIBASHI – mužar od keramike koji ima grubu površinu. Tučak je drveni i naziva se surikogi.

SALATA OLIVIER – salata koja se sastoji od kuhanih krumpira, jaja i piletine. Sve se začinjava, dodaju se kiseli krastavci, kiselo vrhnje, Worchester umak i majoneza. Ponekad se stavljaju i masline.

SAKE – japansko nacionalno piće. Tipično sadrži između 14 i 20 promila, a poslužuje se na temperaturi od 20C.