Sacher torta jedna je od možda najpoznatijih na svijetu. Ovaj zaštitni znak Beča korijene vuče još iz 19 stoljeća, a do danas je ostala jedna od najomiljenijih čokoladnih torti. Tako jednostavna, a zapravo itekako posebna. Unastavku saznajte kako je napraviti kod kuće.
Za pripremu vam je potrebno:
- 6 jaja
- 140 g maslaca
- 110 g šećera u prahu
- 1/2 štapića vanilije
- 130 g čokolade za kuhanje
- 110 g šećera
- 140 g oštrog brašna
- 200 g džema od marelice
- slatko vrhnje
Za kalup:
- brašno
- maslac
Za glazuru:
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- 150 g čokolade
(FOTO: Pixabay)
U posudi pomiješajte maslac, šećer u prahu i vaniliju (koju ćete ostrugati sa štapića) te miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Tada dodajte žumanjke i nastavite miješati. Zatim na pari istopite čokoladu i dodajte je u smjesu.
Od bjelanjaka u drugoj posudi istucite snijeg i u njega dodajte šećer. Smjesu bjelanjaka dodajte u prvu smjesu sa žumanjcima te ubacite brašno. Krenite pripremati kalup za tortu tako što ćete na dno postaviti papir za pečenje, a rub kalupa premazati maslacem i brašnom. Sada u kalup dodajte tijesto i pecite ga od 55 do 60 minuta na 170 stupnjeva. Prvih 15 minuta vrata pećnice ostavite otvorena 1 cm, a potom ih zatvorite.Kada je prošlo otprilike sat vremena, tortu ostavite dvadesetak minuta da se ohladi, a onda je nožem vodoravno prepolovite.
Vaša Sacher torta uskoro je gotova, a sada je vrijeme je za kratku pripremu glazure. U lončiću lagano zagrijtedžem pa njime premažite obje polovice torte i ponovno ih spojite (premažite i rubove torte).Sada u loncu kuhajte šećer u vodi pet minuta dok ne zakipi pa ostavite da se ohladi. Rastopite čokoladu na pari pa je umiješajte sa šećernom otopinomsve dok ne postane gusta glazura. Prelijte tortu i ravnomjerno rasporedite glazuru. Ostavitetortu da se suši nekoliko sadi dok se glazura ne stvrdne.
Sacher torta sada je spremna za posluživanje, a možete je ukrasiti tučenim vrhnjem.