Ostalo

Salata od hobotnice je kraljica među salatama

Obično se priprema za posebne prilike, blagdane ili velike proslave, kao što su krštenja i vjenčanja. Poslužuje se kao hladno predjelo stoga ne čudi što je ljeti možete pronaći na skoro svakom jelovniku ribljih restorana diljem naše obale.

Press
23.11.2017 10:25

Hobotnica (mrkač, štokalj, krakatnica) je vrlo inteligentan mekušac koji svoj plijen lovi pomoću osam krakova i vrećice s crnilom, koje ispušta kad želi zbuniti neprijatelje. Od davnina je cijenjena namirnica u gastronomiji, a najčešće se priprema kao gulaš, ispod peke i na salatu.

Većina kuhara, profesionalni ili amaterski, govore da je hobotnicu najbolje koristiti nakon što se duboko zamrzne barem na jednu noć. U ovom mitu ima istine, čak i ako se radi o svježe ulovljenoj hobotnici. A koliko ste puta čuli ili pročitali da će hobotnica biti mekša ako se kuha s plutenim čepom? O tome se piše u raznim svjetskim kuharicama, no nitko nije mogao dokazati da se osmokraki glavonožac najbolje kuha uz dodatak prešanog komada kore hrasta plutnjaka.

U srijedu navečer tim Papar i sol" pripremao je hobotnicu, i to upravo na salatu s krumpirom. Salata od hobotnice ima stvarno mnogo varijacija, ovisno o tome tko, gdje i kada je priprema, a natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' pripremali su je prema svom 'guštu'. Je li taj način ispravan ili ne, provjerili su članovi žirija showa.

Osobno, volim da hobotnica sama pusti tekućinu pa je kuham u vodi u koju sam stavio malo maslinovog ulja i lovorovog lista. Smanjim temperaturu kuhanja čim voda zakipi te ostavljam da se krčka... Ali pazite, hobotnica se ne smije prekuhati! Kad je kuhanje gotovo, hobotnicu obično stavim na protvan. Pustim je da se sama ohladi, pa je tek onda stavim u hladnjak. Kad se ohladi, očistim krakove od ostatka sluzave kožice, narežem je na kockice i začinim...", savjetovao je Tomislav Špiček Antu i Antonija i, baš kao kolega sudac u showu, dodao kako momci moraju pripaziti na omjer namirnica u salati.

Kod salate od hobotnice može se apsolutno svašta zeznuti – da hobotnica nije dovoljno kuhana, da je loš omjer krumpira i hobotnice (u restoranima se salata najčešće poslužuje u korist krumpira, što je dosta tragično), loše začinjavanje, stavljanje namirnica koje ne idu uz hobotnicu...", dodao je Mate Janković , koji će luk uvijek rezati na tanke, prozirne listiće, a krumpir začinjavati dok je još topao.

Poslušajte i vi savjete naših sudaca i iskusnih kuhara, koji će i večeras dijeliti savjete u novoj epizodi kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" u 21:40 na RTL-u!