Ostalo

Salata od ječma - kako je pripremiti?

Vaša je salata od ječma gotova u dva koraka

RTL.hr
25.08.2021 06:00

Svi znamo što jeječam, ali svejedno jako nam se rijetko nađe na jelovniku. No, to je namirnica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zbog svojih hranjivih nutrijenata, ova žitarica učinkovito pomaže u rješavanju mnogih zdravstvenih problema i bolesti. Osim razloga zašto je ječam dobar za vaše zdravlje, saznajte kako se priprema salata od ječma .

Ječam

(FOTO: Pexels)

Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu zbog čega je idealan za prehranu kod vrhunskihsportaša. Najčešće u kuhanim jelima mijenja rižu, ujutro u obliku kaše može poslužiti kao doručak, a veoma se često koristi i u juhama.

Ova žitarica sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te vitamin B12, dok je od minerala bogat kalijem, magnezijem, cinkom, željezom, fosforom, kobaltom, fluorom i jodom. Uz to, sadrži pantotenskukiselinukoja je ključna u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Iznimno je bogat vlaknima, ima blagi učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne flore.


Nutritivne vrijednosti na 100 grama namirnice

Nutrijent Količina
Energetska vrijednost 1500 kJ / 354 kcal
Masti 1,4 g
od kojih zasićene masne kiseline 0,3 g
Ugljikohidrati 70,5 g
od kojih šećeri 0,1 g
Vlakna 9,1 g
Bjelančevine 10 g
Soli 0 g
Natrij 12 mg
Kalij 452 mg
Željezo 3,6 mg
Magnezij 133 mg
Kalcij 33 mg

U nastavku saznajte kako se priprema salata od ječma .

Za pripremu vam je potrebno:

- šalica kuhanog ječma

- 1 mala konzerva kukuruza

- 1 paprika

- 1 rajčica

- 1 krastavac

- 1 glavica luka

- 100 g feta sira

- maslinovo ulje

- sol, papar

- limunov sok

Nakon što ste kuhali ječam od 30 do 45 minuta (dok ne omekša), pomiješajte ga s nasjeckanim povrćem. Začinite uljem, paprom, soli i limunovim sokom i vaša je salata od ječma gotova u dva koraka.