Naši stari su od davnina poznavali vrijednosti i dobrobiti šumskog raslinja, pa su tako od njega radili čajeve, ali su ga koristili u prehrani. Bobice su bile zamjena bombonima i omiljeni obrok male djece.
Danas vam donosimo najpoznatije biljke i bobičasto voće na koje ste možda zaboravili, pa nakon čitanja ovog teksta dobijete ideju i okušate se u novim-starim okusima.
CRNI SLJEZ - osim za čaj, crni sljez je savršen dodatak za juhe, variva, čušpajze, a posebno je zanimljiv kao dodatak svježim miješanim salatama.
KOMORAČ - iako je tehnički povrće, često se koristi kao začin – konkretno dio lisne drške koja se usitni i suši, a zatim dodaje jelima. Iako dobro funkcionira s ribama i plodovima mora, brojni ga vole uz svinjetinu ili veprovinu.
MATIČNJAK -svijež list koji bi vas mogao zavarati da jedete nešto s limunom! Zbog svog specifičnog slatko-ljutog okusa, odličan je za juhe, marinade i umake, a možete ga koristiti za nadjev fazana ili prepelica.
KOPRIVA -iako brojne asociraju na bolne opekotine uslijed igranja na otvorenom, koprive su prava proljetna poslastica. Rastu na rubovima šuma, a mogu se koristiti u brojim varijacijama. Krem juhe, variva, kaše, za nadjev, ali mogu se napraviti i kao popečki. Važno ih je popariti kipućom vodom, a nakon blanširanja se mogu i zamrznuti.
Bobice koje zaslađuju naše tanjure:
ŠUMSKA JAGODA - osim u džemovima, ove mirišljave plodove koristi se u izradi likera, voćnih pjenica, te kao krema za kolače. Zdrava je za zube i desni, a ako naiđete na prave šumske jagode, čitava kuća će vam mirisati!
BOROVNICE -plod prepun vitamina C, a njegova specifična tamnoljubičasta boja odličan je kontrast sa svijetlim tijestom u štrudlama i pitama. Omiljen je sastojak u pekmezima, sokovima i u likerima, koji su odličan aperitiv za jela od divljači.
BRUSNICA : jednako kao suhe šljive ili smokve, sušene brusnice česti su gost u nadjevima pogotovo u jelima od divljači. Prepune antiokisadnsa, odlične su kao zdravi snack umjesto umjetnih slatkiša
MALINE I KUPINE - ove podatne bobice prepune vitamina, dobrih kiselina i antioksidansa, često se nalaze u raznim kolačima, tortama i štrudlama. Za one malo modernije kuhare i kuharice, mogu poslužiti za razne pjenice i mousseve.
Koristite li što od ovoga u svojoj kuhinji – podijelite recepte s nama!