Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
domaće sarme

Sarma recepti: Kako kod kuće pripremiti savršenu sarmu?

Ako se pitate koji su najbolji sarma recepti, donosimo jedan uz koji će vam sarmice ispasti odlično

Image

Omiljeno jelo na ovim prostorima dobro je zimi za tijelo. Jer, bogata je vitaminima C, A, K i onima iz grupe vitamina B. No, da biste "profitirali" od sarme, morate pojesti kiselo zelje, koje je njen sastavni dio i za tijelo najznačajniji.

Foto: Pixabay
RTL.HR/ 24.5.2021. u 6:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kraljica sarma svake nam je godine jedna od prvih vjesnica zime. Mnogima je Božić nezamisliv bez ovog jela, a u posljednjih je nekoliko godina postao glavna atrakcija adventskih štandova diljem Hrvatske. Ako se pitate koji su najbolji sarma recepti, u nastavku vam donosimo jedan koji će sigurno oduševiti sve one koji će je degustirati. 

Za pripremu vam je potrebno: 

  • glavica kiselog kupusa 
  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g slanine 
  • 100 g riže 
  • glavica luka 
  • češanj češnjaka 
  • žličica mljevene paprike 
  • koncentrat rajčice
  • 50 g brašna 
  • 2 žličice soli 
  • žličica papra 
  • suho meso
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Image
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

(FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Sarma recepti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odvojite listove kupusa, prelijte ih vrućom vodom i ostavite ih par minuta kako bi kupus otpustio svoju kiselost. Za to vrijeme, suho meso kratko prokuhajte. Sada na vatri lagano propirjajte luk te u njega dodajte nasjeckani češnjak i prelijte po mljevenom mesu koje ste prije toga posolili i popaprili. Sada u smjesu dodajte rižu, nasjeckanu slaninu te žličicu mljevene paprike i sve zajedno dobro promiješajte. 

Pripremite listove kupusa, a zadebljanja podrežite kako biste lakše smotali sarmu. Počnite rukama puniti listove te ih lijepo zamotajte kako vam smjesa ne bi ispala. Poredajte napunjene sarmice u posudu koju ste prije toga obložili narezanim kupusom. U posudu dodajte suho meso, ulijte vodu toliko da prekrije sarme i stavite ih kuhati. 

Upravo se čita

Čim voda počne kuhati, smanjite vatru i ostavite da se kuha dva sata. Sada u tavi zagrijte žlicu masti, žlicu brašna i zajedno miješajte na vatri. Dodajte potom još malo vode, mljevene paprike i koncentrat rajčice sve to zajedno izlijte u posudu sa sarmama. Sada ostavite sve zajedno da se kuha još desetak minuta.  

U kategoriji sarma recepti, ovaj vas sigurno neće iznevjeriti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 24.5.2021. u 6:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba