Hladne juhe su pravo osvježenje za vruće dane. Osim od povrća, možete ih pripremati i od raznih vrsta voća. Mi vam donosimo recepte za hladne juhe od dinje . Obećavamo vam puno voćnog soka, slatko-slani užitak i ljubav na prvu žlicu!
Hladna juha od dinje
- 1 dinja
- Sok od limete
- Sol
- 2 žličice kvalitetnog balzamičnog octa
Dinju ogulite, izvadite sjemenke i narežite na manje komade. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Ubacite unutra sok od limete, sol i papar te još kratko miksajte. Smjesu prebacite u dublju zdjelu i stavite na hlađenje. Nakon što se juha ohladila, podijelite je u pet tanjura i ukrasite sa nekoliko kapi balzamičnog octa.
Hladna juha od dinje i krastavaca
- 1 velika (ili 2 manje) dinje
- Sok od dva limuna
- 1 šalica bezalkoholnog jabučnog cidera
- 2 do 3 žličice šećera
- 1/4 šalice hladne vode (ako treba)
- 1 svježi krastavac, oguljen i narezan na kockice
- Sol
- Svježe mljeveni crni papar
Dinju očistite od kore i sjemenki te usitnite. Stavite komadiće dinje u blender, dodajte sok od limuna i jabučni cider. Miksajte dok ne dobijete glatki pire. Ako je pregusto, ulijete malo vode i ubacite malo šećera. Juhu stavite na hlađenje. Prije posluživanja, nasjeckajte svježi krastavac na sitne kockice i ubacite u hladnu juhu.
Hladna juha s dinjom i kozicama
- 1 dinja
- 1 mali krastavac, oguljen i grubo nasjeckan
- 1-2 žlice nasjeckanog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica octa
- sol i bijeli papar
- 12 manjih kozica
- vlasac
U blenderu obradite dinju zajedno s lukom, maslinovim uljem i octom, uz malo vode. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.Dodajte sol i papar, prilagodite začine po svom ukusu. Još kratko miksajte, prelijte smjesu u zdjelu i stavite u hladnjak.
U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i komadić maslaca. Pržite kozice nekoliko minuta sa svake strane.Poslužite na način da u tanjur ulijete hladnu juhu i na vrh posložite nekoliko kozica. Ukrasite sitno sjeckanim vlascem.
Hladna juha s dinjom i jogurtom
- 1 dinja, oguljena i izrezana na komade
- 1 šalica običnog jogurta
- 1/2 šalice soka od naranče
- 1 žlica meda
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice soli
- žličice cayenskog papra
Dinju i jogurt ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite u veliku zdjelu i dodajte narančin sok, med, muškatni oraščić, sol i cayenski papar. Juhu hladite minimalno dva sata i poslužite ukrašenu svježom mentom.
Ovogodišnje ljetne vrućine ublažite konzumacijom ovih hladnih juha . Brzo su gotove i vrlo jednostavne za pripremu. Hidratizirat će vaše tijelo i ispuniti ga s brojim vrijednim nutrijentima, a upravo to trebate tijekom paklenih ljetnih vrućina.
Dobar tek!