Osso bucco (tal.osso = kost, bucco = rupa) znači ' šuplja kost '. Kad se pojede koštana srž iz kuhane kosti (najbolje na prepečenom kruhu s malo soli) ostane rupa. Upravo je prema tome ovaj milanski specijalitet i dobio ime. Može se pripremati na tavi ili u pećnici, ali na koji god način ga pripremate, osso bucco je izuzetno ukusan.
Priprema ovog ukusnog jela počinje kupnjom idealnog komada teleće kosti i rezanjem na 'odreske' koje prvo poprižite sa svih strana u izrazito vrućoj tavici, bez masnoće, da bi se zatvorile pore u mesu.
Komade (odreske) koljenice umotajte u foliju i ostavite na toplom, a također pripazite da vam pri prženju iz sredine kosti ne iscuri srž jer ona daje jelu specifičan okus.
Na istoj tavi gdje ste pržili komade mesa, rastopite putar i umiješajte ulje te redom dodajte nasjeckani luk, naribanu mrkvu te pirjajte dok luk ne postane staklast. Zatim dodajte nasjeckani celer koji ćete pirjati dok ne omekša.
Nakon nekog vremena, podlijte crnim vinom i pustite ga da se reducira (ishlapi tekućina), a potom dodajte pelate iz konzerve. Na kraju samog pirjanja dodajte lovorov list i sve začine te posolite i popaprite po ukusu.
Prije posluživanja osso bucco možete posipati nasjeckanim bosiljkom, a kao prilog možete poslužiti rižu, pire krumpir ili njoke, no jedan od najklasičnijih priloga je risotto milanese (s parmezanom i šafranom).
Ova poslastica nije nešto što konzumiramo svakodnevno u našim privatnim kuhinjama, stoga ako se nađete u restoranu koji osso bucco ima na meniju, odvažite se i probajte nešto novo!