Natjecatelji u showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!",Marica i Silvijana, jučer su odlučile obogatitisvoja jela shiitake gljivama, no ni same nisu bile sigurne jesu li to ili ili par vrganji, kako im je Špiček natuknuo.
Ove su gljive iznimno cijenjene u Kini zbog svojih ljekovitih svojstva, pa stoga ne čudi činjenica da zauzimaju drugo mjesto na popisu najčešće uzgajanih gljiva na planeti, odmah nakon šampinjona.
U Aziji često napominju da shiitake (shii-drvo, take-gljiva) štite organizam od degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma.
Shiitake gljive sadrže pregršt minerala, velike količine vitamina B, amino kiseline i biljna vlakna. Koriste se i za pripremu raznih ukusnih jela, najčešće u pripremanju juha, umaka, gulaša, variva, rižota...