Ostalo

Silvijana i Marica shiitake gljivama obogatile svoje jelo!

Naziva ih se još i japanskim, hrastovim i Schwarzwald gljivama, a u Japanu imaju nadimak 'carske'. Svrstava ih se u veoma ljekovite jestive gljive, potiču s azijskog kontinenta gdje prirodno rastu u šumama već više od dva stoljeća.

Press
20.10.2017 15:00

Natjecatelji u showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!",Marica i Silvijana, jučer su odlučile obogatitisvoja jela shiitake gljivama, no ni same nisu bile sigurne jesu li to ili ili par vrganji, kako im je Špiček natuknuo.

Ove su gljive iznimno cijenjene u Kini zbog svojih ljekovitih svojstva, pa stoga ne čudi činjenica da zauzimaju drugo mjesto na popisu najčešće uzgajanih gljiva na planeti, odmah nakon šampinjona.

U Aziji često napominju da shiitake (shii-drvo, take-gljiva) štite organizam od degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma.

Shiitake gljive sadrže pregršt minerala, velike količine vitamina B, amino kiseline i biljna vlakna. Koriste se i za pripremu raznih ukusnih jela, najčešće u pripremanju juha, umaka, gulaša, variva, rižota...