Ostalo

Sirnica recept - saznajte kako napraviti tradicionalni uskršnji kolač

U Hrvatskoj ima mnogo naziva, a vi saznajte jedan univerzalni sirnica recept

RTL.hr
24.05.2021 06:00

Uskrsna pogača, pinca ili sirnica, ovaj kolač u Hrvatskoj nosi mnogo naziva, ajedan je od zaštitnih znakova uskršnjeg stola. Ako želite naučiti kako je napraviti kod kuće, u nastavku vam donosimo jednostavan sirnica recept .

Za pripremu vam je potrebno:

- 60 g šećera

- pola vanilinog šećera

- malo soli

- 30 ml ulja

- 100 ml toplog mlijeka

- 30 g grožđica

- pola pakiranja suhog kvasca

- 300 g glatkog brašna

- naribana korica pola limuna

- 1 jabuka

- 2 žutanjka

- 50 g maslaca

- rum

Pinca - Milivoj Mumelaš

(FOTO: RTL)

Sirnica recept :

Prije nego se bacite na pripremu tijesta, stavite grožđice u manju posudu i prelijte ih rumom pa ostavite da nabubre. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i sol i sve zajedno dobro izmiješajte.

Sada u smjesu dodajte ulje, toplo mlijeko, naribanu koricu limuna, žutanjke te naribanu jabuku (koju ste ogulili). Sve zajedno sada miksajte mikserom dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu.

Smjesu prekrijte krpom i ostavite da stoji sat vremena na toplom mjestu. Ocijedite grožđice te ih zajedno s maslacem dodajte u smjesu i ponovno sve izmiksajte. Sada ponovno prekrijte posudu te je ostavite da se tijesto diže još pola sata.

Kada prođe potrebno vrijeme, tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu te ga oblikujte u pravilnu kuglu. Prebacite ga u pleh koji ste obložili papirom zapečenje, posipajte ga šećerom te zarežite površinu tri puta.

Sirnicu pecite 30minutau pećnici na 180 stupnjeva. Uz ovaj sirnica recept više nikada nećete trčati po nju u trgovinu.