Uskrsna pogača, pinca ili sirnica, ovaj kolač u Hrvatskoj nosi mnogo naziva, ajedan je od zaštitnih znakova uskršnjeg stola. Ako želite naučiti kako je napraviti kod kuće, u nastavku vam donosimo jednostavan sirnicerecept .
Za pripremu vam je potrebno:
- 60 g šećera
- pola vanilinog šećera
- malo soli
- 30 ml ulja
- 100 ml toplog mlijeka
- 30 g grožđica
- pola pakiranja suhog kvasca
- 300 g glatkog brašna
- naribana korica pola limuna
- 1 jabuka
- 2 žutanjka
- 50 g maslaca
- rum
(FOTO: RTL)
Sirnicerecept :
Prije nego se bacite na pripremu tijesta, stavite grožđice u manju posudu i prelijte ih rumom pa ostavite da nabubre. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i sol i sve zajedno dobro izmiješajte.
Sada u smjesu dodajte ulje, toplo mlijeko, naribanu koricu limuna, žutanjke te naribanu jabuku (koju ste ogulili). Sve zajedno sada miksajte mikserom dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu.
Smjesu prekrijte krpom i ostavite da stojisatvremena na toplom mjestu. Ocijedite grožđice te ih zajedno s maslacem dodajte u smjesu i ponovno sve izmiksajte. Sada ponovno prekrijte posudu te je ostavite da se tijesto diže još polasata.
Kada prođe potrebno vrijeme, tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu te ga oblikujte u pravilnu kuglu. Prebacite ga u pleh koji ste obložili papirom zapečenje, posipajte ga šećerom te zarežite površinu tri puta.
Sirnicu pecite 30minutau pećnici na 180 stupnjeva. Uz ovaj sirnicerecept više nikada nećete trčati po nju u trgovinu.